Idealne grzybowe risotto
Idealne grzybowe risotto
Trwa sezon kurek, borowików, koźlaków i podgrzybków, które wykorzystujemy do przyrządzania wielu dań i sosów lub suszymy. Z grzybów można wyczarować wiele smacznych i aromatycznych potraw. Dzisiaj mamy przepis na idealne grzybowe risotto.
- Kroimy cebulę i czosnek w małą kosteczkę i dusimy w dwóch łyżkach masła na głębokiej patelni przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Oczyszczone borowiki kroimy na 1/2 cm plasterki i dodajemy do zeszklonej cebuli, przykrywamy i dusimy przez ok. 2 minuty. Przygotowane grzyby wyjmujemy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy folią i odkładamy na później.
- Na patelnię wsypujemy ok. 200 g ryżu Arborio (idealnie wchłania bulion, dzięki czemu jest miękki i delikatny), dodajemy porcję suszonych, namoczonych borowików, mieszamy całość i smażymy na średnim ogniu przez minutę.
- Wlewamy 80 ml białego wina i gotujemy przez dwie minuty czekając aż wyparuje. Dodajemy łyżkę wazową gorącego bulionu (powinniśmy przygotować w sumie litr tego płynu) i od czasu do czasu mieszając gotujemy potrawę na małym ogniu, aż całość płynu zostanie wchłonięta przez pęczniejący ryż. W odstępach czasowych dodajemy kolejne łyżki wazowe bulionu i gotujemy przez około 16 minut.
- Do potrawy dodajemy odłożone wcześniej świeże borowiki oraz natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy przyprawy (sól, pieprz), świeżo starty parmezan i 3 łyżki masła.
- Mieszamy całość i gotowe!
Niniejszy przepis został przygotowany przez serwis foodpanda – portal i aplikacja mobilna do zamawiania jedzenia online