Idealne ciasto na spotkanie z przyjaciólką
Słodkie cista i ciasteczka o kruchej strukturze idealnie pasują na spotkania przy kawie lub rodzinne przyjęcia. Są smaczne, łatwe w przygotowaniu i bardzo delikatne. Wystarczy odrobina wyobraźni, chęci i przy minimalnym wysiłku możemy przygotować wyśmienity deser, który skradnie serca wszystkich gości.
Babki i babeczki
Babka piaskowa to rodzaj kruchego, puszystego ciasta. Ciasto często gości na stołach podczas świąt, rodzinnych uroczystości lub na co dzień. Struktura babki piaskowej przypomina ciasto kruche jest jednak bardziej delikatna, wręcz rozpływa się w ustach. Sporządzana jest z dwóch rodzajów mąk – pszennej i ziemniaczanej, dzięki którym ma tak gładką, aksamitną konsystencję. Babka piaskowa najlepiej smakuje z aromatem waniliowym, oblana białym lukrem i posypana kandyzowaną skórką pomarańczy lub cytryny. Kiedy mówimy o deserach, które sprawdzą się na spotkaniu z przyjaciółmi, trudno nie wspomnieć o kruchych babeczkach wypełnionych ulubionym kremowym nadzieniem, np. budyniowym lub serowym. Babeczki będą pięknie wyglądały udekorowane świeżymi owocami, bakaliami lub płatkami startej czekolady.
Tarty ze świeżymi owocami
Dużym zainteresowaniem cieszą się także tarty. Są to wypieki pochodzące z Francji. Tarta składa się z cienkiego spodu wykonanego zwykle z kruchego ciasta oraz warstwy nadzienia. Najsmaczniejsze tarty to te wypełnione kremem czekoladowym lub serkiem mascarpone. Na powierzchni ciasta układana jest dodatkowo dekoracja ze świeżych owoców – często sezonowych. Opcjonalnie całość można oblać także sosem owocowym lub galaretką.
Serniki z twarogu lub serka homogenizowanego
Sernik to sztandarowe polskie ciasto. Wypiekany na kruchym lub półkruchym spodzie sernik z białego twarogu lub serka homogenizowanego to idealna propozycja na każdą okazję. Do masy serowej warto dodać wiórki kokosowe, rodzynki, migdały, świeże owoce lub skórkę pomarańczową, które nadadzą delikatny smak i aromat. Po wyjściu z piekarnika wierzch ciasta będzie miał złoty kolor, można go dodatkowo udekorować frużeliną, polewą czekoladową lub posypać kakao. Jeżeli chcemy spotęgować efekt smakowy i dodać ciastu więcej słodyczy, warto wierzch ciasta wyłożyć bezami. Alternatywą deseru na upalne dni jest sernik na zimno. Po upieczeniu spodu w tortownicy, masę serową wylewamy na ciasto, zatapiamy w niej ulubione owoce i całość pokrywamy warstwą tężejącej galaretki. Ciasto schładzamy w lodówce i wyjmujemy tuż przed podaniem. Ze względu na swój piękny efekt i wyśmienity smak, sernik na zimno z powodzeniem może zastąpić klasyczny tort urodzinowy.