Delikatność ukryta pod pianką – wykorzystaj ekspres kapsułkowy, aby przygotować idealne cappuccino!

W Polsce wypija się średnio 1-1,5 filiżanki kawy dziennie. Jak dowiodły badania, których wyniki opublikowało Radio RMF FM w marcu 2019 roku, najpopularniejszą kawą w Polsce jest cappuccino. Jak przyrządzić je zgodnie z zasadami sztuki baristów również w domu? Wykorzystując w tym celu ekspres kapsułkowy!

 

Kawa przed południem? Tylko cappuccino!

Typową włoską kawą jest nie tylko espresso, ale również cappuccino. Jej nazwa pochodzi od zakonu kapucynów – zakonników, których habit miał brązowo-biały odcień, charakterystyczny dla tej właśnie kawy. Ojczyzną cappuccino są Włochy, gdzie kawa ta najczęściej jest podawana w parze ze słodkim śniadaniem – rogalikiem cornetto lub brioche, jednak… wyłącznie przed południem. W Polsce jest jednak zupełnie inaczej, ponieważ cappuccino pite jest o każdej porze dnia.

 

Spieniacz do mleka niezbędny do przygotowania cappuccino

Podstawą tej aromatycznej kawy z charakterystyczną pianką na wierzchu jest filiżanka espresso. Dodatkowo bariści potrzebują do przygotowania cappuccino porcji około 100 ml mleka. Cappuccino wymaga jego spienienia do puszystej postaci. Przygotowanie idealnej pianki ułatwi spieniacz do mleka. Następnie, po zwiększeniu do 125 ml objętości mleka, dodaje się do niego około 25 ml espresso.

Włoskie standardy dotyczące idealnej kawy cappuccino wskazują, że filiżanka takiego aromatycznego napoju powinna mieć finalnie około 150 ml objętości, a kremowo-mleczna pianka kawowa na wierzchu – od 1 do 2 cm grubości. Ważne, aby była ona pozbawiona pęcherzyków powietrza oraz charakteryzowała się wyraźnie kremową konsystencją. Zwyczajowo we Włoszech cappuccino podawane jest w filiżankach ze szkła lub ceramicznych, o dosyć grubych ściankach, utrzymujących przez dłuższy czas właściwą temperaturę kawy.

 

Czy ekspres kapsułkowy pozwoli przyrządzić idealne cappuccino?

W Polsce cappuccino cieszy się ogromną popularnością. Wspominaliśmy już, że według badań RMF FM aż 80 proc. Polaków pije kawę codziennie, a najbardziej lubianą odmianą jest właśnie cappuccino – kawa mleczna. Pijemy ją nie tylko w restauracjach i kawiarniach, ale przede wszystkim w domu. Jeszcze kilkanaście lat temu kawa ta była utożsamiana z napojem instant, przyrządzanym z gotowej mieszanki kawy rozpuszczalnej i mleka w proszku zmieszanych w odpowiednich proporcjach. Dziś jest inaczej. Idealne cappuccino, nawet takie samo jak w kawiarni, przyrządzi dla nas ekspres kapsułkowy. Warto posiadać osobny elektryczny spieniacz do mleka, choć o wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest ekspres wyposażony w taką funkcję.

 

Jak przyrządzić cappuccino w domu?

Posiadając w domu ekspres z funkcją spieniania mleka, taki jak np. De’Longhi Prodigio&Milk, można przygotować w domowym zaciszu doskonałe cappuccino. Wspomniany model to pierwszy ekspres od Nespresso , którego sterowanie możliwe jest za pomocą w smartfona. Co więcej – urządzenie posiada wbudowany spieniacz do mleka Aeroccino, który pozwoli na przygotowanie idealnej, puszystej mlecznej pianki do cappuccino, a także do innych typów kaw mlecznych, jak caffè latte lub latte macchiato. Wystarczy odpowiednia kapsułka i trochę mleka, a następnie wybranie odpowiedniej kawy, aby już po chwili cieszyć się doskonałym, aromatycznym napojem z delikatną pianką.

Nic dziwnego, że cappuccino cieszy się taką popularnością – jej smak, aromat i bajeczna pianka są w stanie podbić serce niejednego kawosza. Wykorzystując ekspres kapsułkowy można cieszyć się tym wyjątkowym napojem we własnym domu!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (50 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...