I love Holidays – warzywa sezonowe!

Pierwsze letnie przyjemności, już teraz mogą stać się ostatnimi. Sierpień w pełni. Ci którzy jeszcze nie skorzystali z tego co daje nam lato… czas najwyższy! Rarytasy, na które czekamy całe 10 miesięcy są już na wyczerpaniu. Mowa o szparagach, rabarbarze czypapryce, czyli wszystko… wszystko co najlepsze!

Zupa ze szparagow Fot. Miedzybrodzki Makaron

Szparagi

Możemy przygotowywać je na wiele sposobów. Lekko, ostro, orzeźwiająco, czyli dla każdego coś dobrego. Szparagi świetnie wpływają na nasze samopoczucie. Dodatkowo są niskokaloryczne i zdrowe. Mają funkcje zdrowotne takie jak np. stabilizacja poziomu cukru we krwi, dobrze wpływają na nasze serca, a kobietą w ciąży dodają kwasu foliowego, który świetnie na nie wpływa.

Polecamy! – Zupa ze szparagów

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g
  • wiązka białych szparagów
  • woda  – 0,75l
  • sos sojowy –  1 łyżeczka
  • śmietanka słodka 18%  -100ml
  • śmietana kwaśna 18% – 100ml
  • masło  – 1 łyżka
  • mąka  – 1 łyżeczka
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

2. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały.

3. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk,  dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.

4. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.

5. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.

Kompot z rabarbaru

Rabarbar

Jak sałatka to z rabarbarem, jak kompot to tym bardziej! Zawiera całą masę błonnika, potasu i magnezu, a do tego witaminy A, C oraz E. Sam rabarbar w smaku jest kwaskowaty, dlatego najlepszym połączeniem będzie rabarbar plus coś słodkiego.

Polecamy! – Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • Rabarbar – ½ kg
  • Woda – 1 l
  • Kilka goździków
  • Starta skórka cytryny
  • Cukier – ok 8 łyżek

Wykonanie:

1. Rabarbar wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem, następnie odstawiamy na 1 godzinę, do momentu aż puści sok

2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagotowujemy

3. Kompot gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut

Papryka z makaronem ryzowym

Papryka

Sezon na paprykę jeszcze trwa, warto z niej zatem skorzystać. Spala tłuszcz, zmniejsza apetyt, odmładza i poprawia nastrój. Ponadto dostarcza nam zdrowych minerałów, jest bazą dla witaminy C! Zatem nie można marnować ani chwili, wymyślajmy i kombinujmy, propozycji na dania z papryką w roli głównej jest cała masa.

Polecamy! – papryka faszerowana makaronem

Składniki:

  • łopatka wieprzowa  – 200g
  • boczek wędzony – 200g
  • cebula – 3 sztuki
  • olej – 3 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • papryka świeża kolorowa –   6 sztuk
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • Makaron Międzybrodzki w kształcie ryżu  – 1 paczka

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu

2. Cebulę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oleju

3. Dodajemy zmielony na grubym oczku boczek i łopatkę, dusimy na patelni i dodajemy przypraw do smaku

4. Dokładamy do całości makaron, natkę pietruszki i masło

5. Całość dokładnie mieszkamy, następnie gotowym farszem napełniamy wydrążone papryki, przykrywamy dekielkami i pieczemy w temperaturze 160 st.C ok. 45 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (216 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...