Kremowy hummus z burakami i orzechami

W tym przepisie poznacie tajemnicę kremowego humusu bez grudek. Wystarczy dodać do ciecierzycy sody oczyszczonej. Burak jest ciekawą opcją, zmieniającą smak klasycznego libańskiego czy izraelskiego hummusa. 

 

Kremowy hummus z burakami i orzechami

Składniki na danie: Hummus z burakami i orzechami

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 5 łyżek jasnej pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 burak
  • 100 ml lodowatej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól
  • 100 g orzechów włoskich np. Bakalland

Do posypania:

  • orzechy włoskie
  • koperek

Sposób wykonania:

  1. Dzień przed wykonaniem humusu namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie z 1 łyżeczką sody. Powinno być dwa razy więcej wody niż ciecierzycy. Tak namoczoną ciecierzycę zostawiamy na całą noc
  2. Przed rozpoczęciem przygotowywania hummusu ciecierzycę odcedzamy z wody i płuczemy. Ponownie zalewamy dużą ilością wody, dodajemy 1 łyżeczkę sody i gotujemy ok 40 min. Aby sprawdzić, czy ciecierzyca jest dobrze ugotowana wystarczy rozetrzeć w palcach pojedyncze ziarenko. Powinno mieć maślaną konsystencję. Jeśli wciąż jest suche lub białe – gotujemy dalej.
  3. W tym czasie pieczemy buraka: dokładnie go myjemy i owijamy w folię aluminiową.
  4. Pieczemy buraka w 180 stopniach, przez ok. 40 minut, aż zmięknie.
  5. W międzyczasie blendujemy z sobą pozostałe składniki: pastę tahini, czosnek, orzechy włoskie, sok z połówki cytryny oraz oliwę z oliwek i ugotowaną ciecierzycę. Co jakiś czas dodajemy lodowatą wodę, aby łatwiej było je połączyć. W ten sposób uzyskujemy klasyczny hummus.
  6. Na sam koniec dodajemy do blendera upieczonego buraka. Gotową, gładką masę solimy. Gotowy hummus posypujemy kawałkami orzechów włoskich i koperkiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (259 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...