Kremowy hummus z burakami i orzechami

W tym przepisie poznacie tajemnicę kremowego humusu bez grudek. Wystarczy dodać do ciecierzycy sody oczyszczonej. Burak jest ciekawą opcją, zmieniającą smak klasycznego libańskiego czy izraelskiego hummusa. 

 

Kremowy hummus z burakami i orzechami

Składniki na danie: Hummus z burakami i orzechami

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 5 łyżek jasnej pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 burak
  • 100 ml lodowatej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól
  • 100 g orzechów włoskich np. Bakalland

Do posypania:

  • orzechy włoskie
  • koperek

Sposób wykonania:

  1. Dzień przed wykonaniem humusu namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie z 1 łyżeczką sody. Powinno być dwa razy więcej wody niż ciecierzycy. Tak namoczoną ciecierzycę zostawiamy na całą noc
  2. Przed rozpoczęciem przygotowywania hummusu ciecierzycę odcedzamy z wody i płuczemy. Ponownie zalewamy dużą ilością wody, dodajemy 1 łyżeczkę sody i gotujemy ok 40 min. Aby sprawdzić, czy ciecierzyca jest dobrze ugotowana wystarczy rozetrzeć w palcach pojedyncze ziarenko. Powinno mieć maślaną konsystencję. Jeśli wciąż jest suche lub białe – gotujemy dalej.
  3. W tym czasie pieczemy buraka: dokładnie go myjemy i owijamy w folię aluminiową.
  4. Pieczemy buraka w 180 stopniach, przez ok. 40 minut, aż zmięknie.
  5. W międzyczasie blendujemy z sobą pozostałe składniki: pastę tahini, czosnek, orzechy włoskie, sok z połówki cytryny oraz oliwę z oliwek i ugotowaną ciecierzycę. Co jakiś czas dodajemy lodowatą wodę, aby łatwiej było je połączyć. W ten sposób uzyskujemy klasyczny hummus.
  6. Na sam koniec dodajemy do blendera upieczonego buraka. Gotową, gładką masę solimy. Gotowy hummus posypujemy kawałkami orzechów włoskich i koperkiem.
Przepis na grillowane naleśniki ze szpinakiem i hummusem

Przepis na grillowane naleśniki ze szpinakiem i hummusem

Składniki: ½ hummusu 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki żytniej ½ szklanki mleka ½ szklanki wody ½ łyżeczki suszonej papryki 3 garści świeżego szpinaku szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka oleju 1 cebula

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (242 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  28 kwietnia 2016 10:55

    Wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
  2. AnnStyl  28 kwietnia 2016 13:38

    Zjadłabym bez mrugnięcia okiem. Lubię buraki, a cieciorka jest u mnie na porządku dziennym w kuchni, więc problemu nie ma. Przepis dość prosty, a składniki dostępne. Nic tylko wypróbować, a zapewne szybko zniknie z miseczki.

    Odpowiedz
  3. IwonaLFC  28 kwietnia 2016 14:06

    Ach, rozpływam się z zachwytu na samą myśl o smaku tego hummusu. Uwielbiam wszystkie te składniki, a zwłaszcza buraki i tahini. Z całą pewnością skorzystam z inspiracji 🙂

    Odpowiedz
  4. raczek  28 kwietnia 2016 17:31

    Kremowy hummus z burakami i orzechami… super przepis wart wypróbowania, składniki fajne, bardzo apetycznie wygląda i skorzystam z super przepisu 🙂

    Odpowiedz
  5. macierzanka  28 kwietnia 2016 19:13

    Często robię hummus,ale w takiej wersji nigdy nie robiłam,ani nie jadłam.Bardzo lubię buraczki,więc myślę,że wkrótce wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz
  6. burak  29 kwietnia 2016 04:44

    Wygląda przepysznie. Kiedys na youtube widzialem podobny przepis ale bez orzecha. Ten tutaj jest lepszy 🙂

    Odpowiedz
  7. Aneta  5 maja 2016 13:20

    Lubię hummus, ale te buraki – nie, nie, nie 🙂

    Odpowiedz
  8. joanna252  14 sierpnia 2016 13:23

    Super pomysł buraki uwielbiam, cieciorkę również kolejny przepis w kolekcji do zrobienia 🙂

    Odpowiedz
  9. mama_kazala  6 października 2016 15:17

    ciekawe połączenie warte spróbowania!

    Odpowiedz
  10. nungal  2 listopada 2016 09:34

    śliczne podane 🙂

    Odpowiedz
  11. m258  28 listopada 2016 21:21

    pogwałcenie humusu z burakiem?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany