Kremowy hummus z burakami i orzechami
W tym przepisie poznacie tajemnicę kremowego humusu bez grudek. Wystarczy dodać do ciecierzycy sody oczyszczonej. Burak jest ciekawą opcją, zmieniającą smak klasycznego libańskiego czy izraelskiego hummusa.
Składniki na danie: Hummus z burakami i orzechami
- 1 szklanka ciecierzycy
- 5 łyżek jasnej pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 burak
- 100 ml lodowatej wody
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
- 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
Do posypania:
- orzechy włoskie
- koperek
Sposób wykonania:
- Dzień przed wykonaniem humusu namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie z 1 łyżeczką sody. Powinno być dwa razy więcej wody niż ciecierzycy. Tak namoczoną ciecierzycę zostawiamy na całą noc
- Przed rozpoczęciem przygotowywania hummusu ciecierzycę odcedzamy z wody i płuczemy. Ponownie zalewamy dużą ilością wody, dodajemy 1 łyżeczkę sody i gotujemy ok 40 min. Aby sprawdzić, czy ciecierzyca jest dobrze ugotowana wystarczy rozetrzeć w palcach pojedyncze ziarenko. Powinno mieć maślaną konsystencję. Jeśli wciąż jest suche lub białe – gotujemy dalej.
- W tym czasie pieczemy buraka: dokładnie go myjemy i owijamy w folię aluminiową.
- Pieczemy buraka w 180 stopniach, przez ok. 40 minut, aż zmięknie.
- W międzyczasie blendujemy z sobą pozostałe składniki: pastę tahini, czosnek, orzechy włoskie, sok z połówki cytryny oraz oliwę z oliwek i ugotowaną ciecierzycę. Co jakiś czas dodajemy lodowatą wodę, aby łatwiej było je połączyć. W ten sposób uzyskujemy klasyczny hummus.
- Na sam koniec dodajemy do blendera upieczonego buraka. Gotową, gładką masę solimy. Gotowy hummus posypujemy kawałkami orzechów włoskich i koperkiem.