Kremowy hummus z burakami i orzechami
W tym przepisie poznacie tajemnicę kremowego humusu bez grudek. Wystarczy dodać do ciecierzycy sody oczyszczonej. Burak jest ciekawą opcją, zmieniającą smak klasycznego libańskiego czy izraelskiego hummusa.

Składniki na danie: Hummus z burakami i orzechami
- 1 szklanka ciecierzycy
 - 5 łyżek jasnej pasty sezamowej tahini
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 burak
 - 100 ml lodowatej wody
 - sok z połowy cytryny
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 łyżeczka sody oczyszczonej
 - sól
 - 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
 
Do posypania:
- orzechy włoskie
 - koperek
 
Sposób wykonania:
- Dzień przed wykonaniem humusu namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie z 1 łyżeczką sody. Powinno być dwa razy więcej wody niż ciecierzycy. Tak namoczoną ciecierzycę zostawiamy na całą noc
 - Przed rozpoczęciem przygotowywania hummusu ciecierzycę odcedzamy z wody i płuczemy. Ponownie zalewamy dużą ilością wody, dodajemy 1 łyżeczkę sody i gotujemy ok 40 min. Aby sprawdzić, czy ciecierzyca jest dobrze ugotowana wystarczy rozetrzeć w palcach pojedyncze ziarenko. Powinno mieć maślaną konsystencję. Jeśli wciąż jest suche lub białe – gotujemy dalej.
 - W tym czasie pieczemy buraka: dokładnie go myjemy i owijamy w folię aluminiową.
 - Pieczemy buraka w 180 stopniach, przez ok. 40 minut, aż zmięknie.
 - W międzyczasie blendujemy z sobą pozostałe składniki: pastę tahini, czosnek, orzechy włoskie, sok z połówki cytryny oraz oliwę z oliwek i ugotowaną ciecierzycę. Co jakiś czas dodajemy lodowatą wodę, aby łatwiej było je połączyć. W ten sposób uzyskujemy klasyczny hummus.
 - Na sam koniec dodajemy do blendera upieczonego buraka. Gotową, gładką masę solimy. Gotowy hummus posypujemy kawałkami orzechów włoskich i koperkiem.
 


 (260 głosów, średnia: 4,64 z 5)