Hiszpańskie oliwki zapraszają na wykwintną kolację

Szukasz pomysłu na kolację przy świecach? Potrzebujesz inspiracji, by przygotować smaczne i eleganckie przekąski? Chcesz stworzyć lekkie, wyszukane danie w kilka minut? Poniżej przedstawiamy przepisy na orzeźwiające Martini z hiszpańską oliwką, wykwintną marynatę z owocami morza i czarnymi oliwkami oraz oryginalny deser.

Marynata z oliwek z dodatkiem owoców morza

 

Marynata z hiszpańskimi oliwkami i owocami morza:

Składniki:

150 g hiszpańskich czarnych oliwek10 małych małż  ze słoika
10 różowych krewetek
50 g czerwonej papryki
Sok z limonki
Hiszpańska oliwa z oliwek
Kilka listków rukoli do ozdoby

Sposób przygotowania:

Przygotuj krewetki bez pancerzyków (jeśli są mrożone należy je wcześniej rozmrozić), odcedź małże, upiecz paprykę. Następnie wszystkie te składniki włóż do miseczki i dodaj hiszpańskie czarne oliwki. Całość skrop sokiem z limonki oraz hiszpańską oliwą z oliwek. Marynatę można udekorować liśćmi rukoli.

Czekoladowe krążki z oliwkami

Czekoladowe krążki z oliwkami:

Składniki:

15 hiszpańskich zielonych oliwek
½ tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka różowego pieprzu

Sposób przygotowania:

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Oliwki pokrój w talarki. Na papierze śniadaniowym ułóż łyżką małe krople czekolady. W środku każdej porcji umieść plasterek oliwki i szczyptę pieprzu. Na wierzchu ostrożnie połóż kolejny arkusz papieru śniadaniowego i delikatnie przyciśnij, tak aby utworzyły się krążki. Tak przygotowaną całość włóż na kilka minut do zamrażarki, aby masa nabrała stałej konsystencji.

Martini z oliwkami

Martini z hiszpańską oliwką

Składniki:

1 szklanka ginu
Kilka kropel białego wermutu
2 zielone hiszpańskie oliwki
Sok z cytryny
Lód

Sposób przygotowania:

Do shakera z lodem wlej gin i wermut. Całość wymieszaj, ale nie wstrząsaj. Przelej napój do kieliszków koktajlowych. Dodaj kilka kropel soku z cytryny oraz hiszpańskie zielone oliwki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (169 głosów, średnia: 4,31 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  21 lipca 2013 10:59

    Uwielbiam oliwki,bardzo często przygotowuję potrawy z dodatkiem zarówno zielonych,jak i czarnych oliwek.Martini od czasu do czasu wypiję.Krążków jeszcze nie jadłam,więc na pewno zrobię.

    Odpowiedz
  2. magella87  21 lipca 2013 11:08

    Lubie oliwki, ale owoce morza odpadaja

    Odpowiedz
  3. afrodyta  16 grudnia 2016 10:58

    Zainteresowały mnie te krążki…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany