Hiszpańskie oliwki zapraszają na wykwintną kolację
Szukasz pomysłu na kolację przy świecach? Potrzebujesz inspiracji, by przygotować smaczne i eleganckie przekąski? Chcesz stworzyć lekkie, wyszukane danie w kilka minut? Poniżej przedstawiamy przepisy na orzeźwiające Martini z hiszpańską oliwką, wykwintną marynatę z owocami morza i czarnymi oliwkami oraz oryginalny deser.
Marynata z hiszpańskimi oliwkami i owocami morza:
Składniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek10 małych małż ze słoika
10 różowych krewetek
50 g czerwonej papryki
Sok z limonki
Hiszpańska oliwa z oliwek
Kilka listków rukoli do ozdoby
Sposób przygotowania:
Przygotuj krewetki bez pancerzyków (jeśli są mrożone należy je wcześniej rozmrozić), odcedź małże, upiecz paprykę. Następnie wszystkie te składniki włóż do miseczki i dodaj hiszpańskie czarne oliwki. Całość skrop sokiem z limonki oraz hiszpańską oliwą z oliwek. Marynatę można udekorować liśćmi rukoli.
Czekoladowe krążki z oliwkami:
Składniki:
15 hiszpańskich zielonych oliwek
½ tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka różowego pieprzu
Sposób przygotowania:
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Oliwki pokrój w talarki. Na papierze śniadaniowym ułóż łyżką małe krople czekolady. W środku każdej porcji umieść plasterek oliwki i szczyptę pieprzu. Na wierzchu ostrożnie połóż kolejny arkusz papieru śniadaniowego i delikatnie przyciśnij, tak aby utworzyły się krążki. Tak przygotowaną całość włóż na kilka minut do zamrażarki, aby masa nabrała stałej konsystencji.
Martini z hiszpańską oliwką
Składniki:
1 szklanka ginu
Kilka kropel białego wermutu
2 zielone hiszpańskie oliwki
Sok z cytryny
Lód
Sposób przygotowania:
Do shakera z lodem wlej gin i wermut. Całość wymieszaj, ale nie wstrząsaj. Przelej napój do kieliszków koktajlowych. Dodaj kilka kropel soku z cytryny oraz hiszpańskie zielone oliwki.