Hiszpańskie Oliwki – to, co Tygryski lubią najbardziej!
Nie każda mama wie, że dzieci uwielbiają oliwki. Poznaj przepsy na smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca!
Nie każda mama wie, że dzieci uwielbiają oliwki. Są kolorowe, pyszne i co najważniejsze zdrowe. Doskonale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. Magiczne właściwości hiszpańskich oliwek sprawiają, że łącząc je z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmieniają się w smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca.
Kolorowo, smacznie, zdrowo!
Właściwa dieta to podstawa prawidłowego rozwoju dziecka. Nawyki żywieniowe w dużej mierze zależą od przyzwyczajeń jakie kształcimy u nich od najmłodszych lat. Wpajanie maluchom zasad zdrowego odżywiania to jedna z lepszych rzeczy, jaką możemy dla nich zrobić, dlatego błędem jest zakładanie, że nasze dziecko coś lubi lub nie. W pierwszych latach życia wyostrzają się nasze zmysły, eksperymentujemy z jedzeniem, poznajemy i przyzwyczajamy się do nowych smaków i zapachów. Hiszpańskie Oliwki są doskonałą propozycją dla małych odkrywców. Są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zieleni, poprzez odcienie różu i fioletu, po czerń. Dostępne w różnych wariantach: z pestką, drylowane, siekane czy nadziewane, np.: migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną czy serem, posmakują nawet największym niejadkom.
Przekąska przekąsce nierówna
Przekąski dla maluchów nie muszą składać się wyłącznie z chipsów, frytek, ciastek i sztucznie barwionych serków. Doskonale w tej roli sprawdzą się hiszpańskie oliwki, mają o 70% mniej tłuszczu niż popularne snacki. Oliwki, jako danie ,,na jeden kęs” cieszą się wielka popularnością na Kinder Balach. Można je podawać na tysiąc sposobów: zanurzać w domowych marynatach, dodawać do kanapek, a nawet deserów. Doskonale smakują także jako składnik zup i dań głównych. W krajach basenu Morza Śródziemnego królują na każdym stole. Są niskokaloryczne – mają tylko 150 kcal na 100g oraz zawierają całe bogactwo wartości odżywczych. Są też źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz związków mineralnych – przede wszystkim wapnia, fosforu, potasu, cynku i żelaza. Zawierają dużo błonnika i są lekkostrawne. Są bogate w dobroczynne tłuszcze, a zwłaszcza kwas oleinowy, który odpowiada za utrzymanie skóry dzieci w doskonałej kondycji. Kryją też w sobie cenne polifenole przeciwdziałające chorobom cywilizacyjnym, np. alergiom.
Zdrowe dzieci to szczęśliwe dzieci
Każdy rodzić pragnie zapewnić swoim dzieciom wszystko co najlepsze, by były zdrowe, uśmiechnięte i prawidłowo się rozwijały. Ważnym elementem właściwego rozwoju malucha jest odpowiednia dieta. Hiszpańskie Oliwki są idealnym sposobem na zapewnienie dzieciom pełnowartościowego źródła zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Oliwki nazywane „owocami długowieczności” są jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która jest uważana za jedną z najzdrowszych diet świata. Ze względu na swoje wyjątkowe walory zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Little Chef – lekcja gotowania dla maluchów
Dla dzieci kuchnia to miejsce magiczne i tajemnicze, przypominające komnatę alchemika. Tutaj mama przyrządza kolorowe eliksiry, magiczne przekąski i nieziemskie łakocie. Zaproś maluchy do wspólnego eksperymentowania w kuchni! Wprowadź je w świat cudownych smaków, niezwykłych aromatów i kolorowych przypraw, przygotowując proste dania z hiszpańską oliwką w roli głównej.
Zabawny tuńczyk z hiszpańskimi oliwkami
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju (200 g),
- 20 hiszpańskich zielonych oliwek,
- ¼ cebulki dymki (opcjonalnie),
- szczypiorek,
- 3 łyżki majonezu.
Sposób przygotowania: Posiekaj oliwki, cebulkę oraz szczypiorek, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj kawałki tuńczyka oraz majonez i wymieszaj. Uformuj na talerzyku w zabawne kuleczki, całość fantazyjnie udekoruj plasterkami oliwek. Powstałą pastę można również rozsmarować i serwować jako smaczną przekąskę na grzankach. Zielone hiszpańskie oliwki można zastąpić czarnymi.
Wesoła ciuchcia z dodatkiem hiszpańskich oliwek
Składniki:
- 4 filety z mintaja,
- 15 posiekanych hiszpańskich oliwek,
- roztrzepane jajko,
- bułka tarta,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Podziel fileciki na mniejsze kawałki. Oliwki posiekaj w drobniutkie kawałeczki i wymieszaj z bułką tartą. W oddzielnych miseczkach przygotuj roztrzepane jajko oraz bułkę tartą wymieszaną z kawałeczkami oliwek. W międzyczasie rozgrzej patelnie z odrobiną oliwy. Fileciki kolejno zanurzaj w jajku i panierce. Smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Udekoruj krążkami z oliwek, tworząc w ten sposób smaczne wesołe ciuchcie. Podawaj niejadkowi z sałatką i oliwkami.
Chrupiące stożki z delikatnym mięskiem i hiszpańskimi oliwkami
Składniki na farsz:
- 1 mała cebula,
- 200 g mięsa mielonego,
- 10 posiekanych hiszpańskich oliwek,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Składniki na sos:
- 1 jogurt,
- kilka kropel oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki,
- 90 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania: Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. Podawaj jako kwiatki – stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na www.hiszpanskieoliwki.pl
oraz na: www.facebook.com/hiszpanskieoliwki