Hiszpańskie churros con chocolate

 

Hiszpańskie churros con chocolate

Czas przygotowania deseru: Hiszpańskie churros con chocolate 30-40 minut

Poziom : Średni

Składniki na: Hiszpańskie churros con chocolate

– 500 g mąki pszennej

–  500 ml wody

– 3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka soli

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 litr oliwy do smażenia

– cukier puder do posypania

– tabliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto. Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.

Justyna Pląskowska



Autor przepisu: 
Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (188 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  16 października 2015 11:30

    Kolejny fajny przepis tej Pani.

    Odpowiedz
  2. bbo  16 października 2015 11:56

    Pewnie tak pyszne, że nawet czekalady nie trzeba…

    Odpowiedz
  3. macierzanka  16 października 2015 12:39

    Wygląda smakowicie ,więc warto zrobić.

    Odpowiedz
  4. Aneta  16 października 2015 15:53

    Ciekawe danie, zjadłabym 🙂

    Odpowiedz
  5. martus2833  16 października 2015 17:27

    Super przepis!

    Odpowiedz
  6. Żanett  16 października 2015 18:07

    Bardzo prosty przepis. Wyglądają pysznie 🙂

    Odpowiedz
  7. martucha180  16 października 2015 20:42

    Smakowite!

    Odpowiedz
  8. Wusia  18 października 2015 17:58

    To bardzo popularne danie śniadaniowe w Hiszpanii.Macza się churros w gorącej czekoladzie.Do kupienia w kaźdej knajpce czy barze.Niestety są dość kaloryczne i tłuste.

    Odpowiedz
  9. Jaworka  18 października 2015 18:03

    Musze go wypróbować bo tani i łatwy w wykonaniu

    Odpowiedz
  10. Patriszia  19 października 2015 16:46

    Musi być smaczne. Idealne dla mnie, bo uwielbiam czekoladę 🙂

    Odpowiedz
  11. czarna578  29 grudnia 2015 08:54

    Wczoraj oglądałam program o tym hiszpańskim przysmaku ,chyba muszę go zrobić bo wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  12. Emotikonka  21 lutego 2016 15:33

    Wypróbowałam przepis ale coś chyba poszło nie tak 🙂

    Odpowiedz
  13. AnnStyl  2 stycznia 2017 10:42

    Fajny przepis. Nie wiem czy po upieczeniu będą takie same w smaku jak te co nieraz kupuje ale może skuszę się kiedyś, aby upiec i sprawdzić. Wyglądają zachęcająco. Wydaje się, że te z przepisu są wyciskane bo mają charakterystyczne rowki.

    Odpowiedz
  14. Hidari11  27 stycznia 2017 07:43

    Nie spotkałam się z tym nigdy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany