Hiszpańskie churros con chocolate
Czas przygotowania deseru: Hiszpańskie churros con chocolate 30-40 minut
Poziom : Średni
Składniki na: Hiszpańskie churros con chocolate
– 500 g mąki pszennej
– 500 ml wody
– 3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 litr oliwy do smażenia
– cukier puder do posypania
– tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto. Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.
Autor przepisu: Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Kolejny fajny przepis tej Pani.
Pewnie tak pyszne, że nawet czekalady nie trzeba…
Wygląda smakowicie ,więc warto zrobić.
Ciekawe danie, zjadłabym 🙂
Super przepis!
Bardzo prosty przepis. Wyglądają pysznie 🙂
Smakowite!
To bardzo popularne danie śniadaniowe w Hiszpanii.Macza się churros w gorącej czekoladzie.Do kupienia w kaźdej knajpce czy barze.Niestety są dość kaloryczne i tłuste.
Musze go wypróbować bo tani i łatwy w wykonaniu
Musi być smaczne. Idealne dla mnie, bo uwielbiam czekoladę 🙂
Wczoraj oglądałam program o tym hiszpańskim przysmaku ,chyba muszę go zrobić bo wygląda pysznie 🙂
Wypróbowałam przepis ale coś chyba poszło nie tak 🙂
Fajny przepis. Nie wiem czy po upieczeniu będą takie same w smaku jak te co nieraz kupuje ale może skuszę się kiedyś, aby upiec i sprawdzić. Wyglądają zachęcająco. Wydaje się, że te z przepisu są wyciskane bo mają charakterystyczne rowki.
Nie spotkałam się z tym nigdy.