Hiszpańskie churros con chocolate

 

Hiszpańskie churros con chocolate

Czas przygotowania deseru: Hiszpańskie churros con chocolate 30-40 minut

Poziom : Średni

Składniki na: Hiszpańskie churros con chocolate

– 500 g mąki pszennej

–  500 ml wody

– 3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka soli

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 litr oliwy do smażenia

– cukier puder do posypania

– tabliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto. Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.

Justyna Pląskowska



Autor przepisu: 
Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (189 głosów, średnia: 4,62 z 5)
loading... zapisuję głos...