Hiszpański przepis na zdrowie – oliwki!

Oliwki stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej, powszechnie uznawanej za najzdrowszą. Oliwki są bowiem źródłem witamin, minerałów oraz zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one także niewiele kalorii dzięki czemu pozwalają zachować piękną figurę. Jakie inne zdrowotne właściwości mają hiszpańskie oliwki?

Hiszpańskie oliwki

 

Bogactwo witamin i minerałów

Dieta śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszą i najlepszą do stosowania na co dzień. Jednym z podstawowych jej składników są oliwki, zwane także „pigułkami młodości”. Zawierają one prowitaminę A, witaminy C i E oraz mnóstwo witamin z grupy B. Hiszpańskie oliwki są też źródłem minerałów i mikroelementów (potasu, fosforu, żelaza i magnezu). Charakteryzują się wysoką zawartością kwasów oleinowych, które mają dobroczynną moc obniżania poziomu LDL „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom HDL „dobrego cholesterolu” we krwi. Chronią w ten sposób nasze serce oraz naczynia krwionośne przed zmianami miażdżycowymi. Jeżeli chcemy prowadzić zdrową i zrównoważoną dietę, należy dodać hiszpańskie oliwki do codziennego menu.

 

Dietetyczne oliwki

Zajadając się hiszpańskimi oliwkami nie musimy martwić się o figurę. Wartość kaloryczna oliwek
 wynosi bowiem około 150 kcal na 100 g. To bardzo niewiele w porównaniu do innych powszechnie spożywanych przekąsek. Przykładowo taka sama porcja paluszków zawiera 384 kcal, precelków – 385 kcal, chipsów – 586 kcal, a orzeszków ziemnych – 630 kcal. Hiszpańskie oliwki są lekkostrawne i niskokaloryczne, dzięki czemu możemy po nie sięgać dwa lub trzy razy dziennie, między głównymi posiłkami. Dietetycy zalecają, aby spożywać pięć posiłków dziennie, a oliwki idealnie nadają się na lekkie przekąski. Z pewnością zaspokoją niewielki głód albo chęć przegryzienia czegoś smacznego.

Hiszpańskie oliwki

 

Zdrowa przekąska w 10 minut

Bardzo często mamy ochotę na zjedzenie smacznej przekąski, jednak nie mamy czasu na jej przygotowanie. Wówczas sięgamy po gotowe rozwiązania – batoniki, paluszki, krakersy. Są jednak przekąski, które możemy przygotować samodzielnie w kilka minut. Ich podstawą mogą być hiszpańskie oliwki. Wystarczy odkręcić słoiczek oliwek i dodać ulubione składniki – ser, owoce, warzywa, świeże zioła lub przyprawy. W ten sposób stworzymy pyszne i zdrowe dania, które nie wymagają dużego zaangażowania oraz specjalnego sprzętu kuchennego. Można je więc przygotować w domu, pracy, na wakacyjnym wyjeździe.

 

Przepisy na dietetyczne przekąski z hiszpańskimi oliwkami

Oliwkowa marynata z łososiem

Składniki:
75 g zielonych hiszpańskich oliwek
75 g czarnych hiszpańskich oliwek
100 g wędzonego łososia
1-2 kromki chleba
Pomarańcza
Garść kaparów
Świeży koper

Oliwkowa marynata z łososiem

Opis:
Na suchej patelni upraż pokrojony w kostkę chleb. Do miseczki przełóż odsączone oliwki, dla kontrastu wymieszaj zielone i czarne. Obierz i podziel na cząstki pomarańczę. Dodaj pokrojonego w kawałki łososia. Dodaj uprażony, przestudzony  chleb oraz poszarpany koperek. Na koniec skrop całość hiszpańską oliwą z oliwek. Pomieszaj i podawaj.

 

Oliwkowe koreczki

Składniki:
Hiszpańskie oliwki
zielone i czarne

Marynowana papryka chilli
Pomarańcza
Biały tuńczyk
Anchois
Marynowana cebula
Szczypiorek
Papryka
Papryka chili
Hiszpańska oliwa z oliwek
Wykałaczki

Oliwkowe koreczki

Opis:

  1. Na wykałaczki nadziej: dwie zielone hiszpańskie oliwki, kawałek marynowanej papryki chilli, jedno marynowane anchois, kawałek cebuli.
  2. Na wykałaczki nadziej jedną czarną hiszpańską oliwkę oraz plasterek pomarańczy. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
  3. Na wykałaczki nadziej kawałek papryki, kawałek białego tuńczyka, zieloną hiszpańską oliwkę, anchois, szczypiorek, pasek papryki chilli.

 

Sałatka z pieczonymi pomidorami i hiszpańskimi oliwkami

Składniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek
200 g rukoli
8 małych pomidorów
2 łyżki kaparów
2 łyżki octu winnego
6 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek
Sól i pieprz

Sałatka z pieczonymi pomidorami i hiszpańskimi oliwkami

Opis:
Umyj i przekrój na połówki pomidory, a następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Skrop je octem winnym i kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dodaj na wierzch kapary. Całość włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Umyj rukolę, osusz ją, a następnie ułóż na talerzu. Dodaj pieczone pomidory oraz hiszpańskie czarne oliwki. Danie polej odrobiną oliwy z oliwek. Uwaga! Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia pomidorów, możemy zastosować świeże warzywa.

 

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek znajdziesz na www.hiszpanskieoliwki.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (128 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  25 lipca 2012 11:53

    uwielbiam oliwki pod każdą postacią!!!
    szczególnie w sałatkach i pizzy!

    Odpowiedz
  2. tova  14 sierpnia 2012 13:52

    Mmm, ja tez…Salata grecka, swiezy szpinak z pomidorami, czerwona cebulka i mozzarela, lub szynka do tego oliwki, szybciutko i calkiem zdrowo, na przegryzki dla gosci oliwki do koreczkow-prezentuja sie bardzo estetycznie,mozna je dodac rowniez do zapiakanek makaronowych dla zupelnie nowego, innego smaku…A juz kompletna szajbe mam na punkcie oliwek nadziewanych..Chociaz te juz do tych najbardziej dietetycznych raczej nie naleza:(

    Odpowiedz
  3. afrodyta  16 grudnia 2016 10:56

    Oliwki…Dzięki Wam przypomniało mi się,że mam duży słoik oliwek.Zrobię z nich koreczki – taką swoją improwizację:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany