Hiszpańska sałatka z chorizo i pomarańczą
Hiszpańska sałatka z chorizo i pomarańczą – składniki:
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (2 porcje) :
- 2 garści mixu sałat
- 15-20 plasterków chorizo
- 2 pomarańcze
- 120 g mini mozzarelli
- 1/3 szklanki migdałów
- 1 łyżka oliwy z oliwek OLITALIA
- 8-10 czarnych oliwek SERPIS
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek OLITALIA
- 1 łyżka octu jabłkowego PONTI
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
- Plasterki chorizo (około 3 mm grubości), wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż kiełbaska stanie się chrupiąca (łącznie około 3-5 minut). Podsmażone plasterki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Pomarańcze filetujemy. Odcinamy plastry z obydwu końców pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół zachowując kształt owocu. Ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek.
- Oliwki kroimy na plasterki.
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Na talerzach/półmisku rozkładamy mix sałat, układamy cząstki pomarańczy oraz plasterki chorizo. Całość polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migdałami, plasterkami oliwek, a na samym końcu układamy kulki mozzarelli.
Przepis powstał przy współpracy z blogiem Justasalad.pl
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na stronie Indexfood.pl