Hiszpańska królowa kuchni

Jak w prosty sposób wyczarować danie, które zachwyci gości, podbije serce ukochanego i wzbudzi podziw koleżanek? Aby tego dokonać nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych, ani spędzać całego dnia w kuchni. Wystarczy słoiczek hiszpańskich oliwek, odrobina fantazji i szczypta dobrego smaku.

oliwka

 

Kolorowe przekąski

Hiszpańskie oliwki łączą w sobie cztery podstawowe smaki: słony, gorzki, słodki i kwaśny, dlatego wspaniale smakują solo oraz w towarzystwie innych składników. Warto to wykorzystać oraz przyrządzić smaczne przekąski, jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy odkręcić słoiczek ulubionych hiszpańskich oliwek i zaserwować je w pomysłowy sposób. Propozycją może być ułożenie różnych rodzajów oliwek, w różnych kolorach w oryginalne kształty. Innym rozwiązaniem jest podanie nadziewanych hiszpańskich oliwek, np.: cytryną, anchois, migdałami czy papryką. Faszerowane oliwki same w sobie stanowią pyszną przekąskę. Dodatkowo można je przyozdobić sezonowymi warzywami – sałatą, pomidorkami, ogórkiem. W ten sposób we własnym domu, w kilka minut możemy stworzyć przekąski serwowane w hiszpańskich barach i restauracjach.

 

Wyjątkowe połączenia

Osobom, które chcą przygotować wyjątkowe, aczkolwiek szybkie i proste danie, polecamy oliwkowe marynaty. Dodając do hiszpańskich oliwek warzywa, owoce, zioła czy przyprawy możemy stworzyć ciekawe połączenia smaków. Nie musimy się tu ograniczać, ponieważ oliwki idealnie komponują się zarówno z pikantnymi, jak i kwaśnymi składnikami. Niektórzy podają oliwki również w wersji słodkiej, np.: z białą czekoladą lub miodem. Pomysłów na marynaty do oliwek jest bardzo wiele. Możemy je więc stosować przy różnych okazjach – spotkaniu z przyjaciółkami, rodzinnym obiedzie, czy romantycznej kolacji we dwoje.

 

Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne marynaty z hiszpańskich oliwek

Marynata z hiszpańskich oliwek z winogronami

Składniki:

75 g zielonych hiszpańskich oliwek

75 g czarnych hiszpańskich oliwek

5 zielonych pędów młodego czosnku

(można zastąpić pędami świeżego szczypioru oraz drobno pokrojonym ząbkiem czosnku)

15-20 winogron (jasnych i ciemnych)

100 g białego sera, który można kroić

Garść migdałów

Hiszpańska oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Przygotuj potrzebne składniki: zielone i czarne oliwki odsącz z zalewy, pokrój na 3 centymetrowe kawałki młode pędy czosnku, pokrój w kostkę biały ser. Połącz te składniki z winogronami. Dodaj parę migdałów, a na koniec skrop wszystko hiszpańską oliwą z oliwek. Zamieszaj i odstaw na chwilę, tak aby smaki się połączyły.

 

Marynata z hiszpańskich oliwek z białą czekoladą

Marynata-z-hiszpanskich-oliwek

Składniki:

150 g hiszpańskich czarnych oliwek

75 g białej czekolady

tymianek

czerwony pieprz

Opis:

Czarne hiszpańskie oliwki wsyp do miseczki. Dodaj białą czekoladę pokruszona w średnie kawałki, posyp tymiankiem i różowym pieprzem. Starannie wymieszaj.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (152 głosów, średnia: 4,46 z 5)
loading... zapisuję głos...