Herbata z liści oliwnych – biblijne remedium na wszystkie choroby
Liście oliwne już od czasów biblijnych są używane jako przyprawa do rozmaitych potraw, susz na kadzidła oczyszczający powietrze i lekarstwo. Wyjaśniamy, jak zrobić z nich herbatkę, która poradzi sobie z leczeniem wielu różnych dolegliwości i wzmocni Wasz układ odpornościowy. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a same listki kosztują naprawdę niewiele w stosunku do korzyści, jakie można z nich czerpać!
Herbata z liści oliwnych to świetny naturalny środek leczniczy, wspomagający kuracje w przypadku zapalenia płuc, grypy, opryszczki czy rzeżączki. Zaleca się ją nawet przy leczeniu bardzo ciężkich, zagrażających życiu chorób, takich jak gruźlica, zapalenie opon mózgowych czy wirusowe zapalenie wątroby typu B. Ponadto liście laurowe wykazują korzystne działanie przy wygaszaniu infekcji pooperacyjnych. Za wszystkie te zdolności odpowiada oleuropeina, która ma udowodnione działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze.
Herbata z liści oliwnych – biblijne remedium na wszystkie choroby
Herbatka z liści oliwnych to znakomity naturalny lek, pozwalający wzmocnić odporność organizmu i odzyskać utraconą energię. Z tego powodu zaleca się jej regularne spożywanie w okresach potencjalnie sprzyjających przeziębieniu i grypie, a także teraz – w okresie pandemii Covid-19. Wesprze osoby osłabione po antybiotykoterapii i chemioterapii. Pomoże przy ciężkich zatruciach – na przykład jadem kiełbasianym, wrzodach żołądka, błonicy, malarii i chorobach, które wymieniliśmy już we wstępie. najważniejsze jednak, że do jej wykonania wystarczą jedynie popularne listki laurowe – zebrane samodzielnie lub kupione w sklepie. Spróbujcie przyrządzić ją w domowym zaciszu i podawać swoim domownikom, a prędko odczujecie pierwsze pozytywne efekty. Nie bez powodu napar ten przygotowuje się i spożywa już od 3,5 tysiąca lat. Informacje o nim pojawiają się nawet na kartach Biblii!
Herbata z liści oliwnych – przepis
Składniki:
- 20 suszonych listków z drzewa oliwnego
- 2-3 litry wrzątku
- opcjonalnie: miód, plasterki cytryny
Przygotowanie:
Jeśli przygotowujesz susz na herbatę samodzielnie, zbierz liście na wiosnę i pozwól im wyschnąć na gazecie. Suche liście przechowuj w szklanym pojemniku, najlepiej w chłodnym, ciemnym miejscu.
By przyrządzić herbatkę zdrowotną, weź około 20 listków i wrzuć je do rondelka z wrzątkiem. Gotuj przez 10 minut. Wyjmij liście i pozwól herbatce ostygnąć, odczekując 15 minut. Po tym czasie możesz doprawić ją miodem i cytryną i pić ze smakiem. By doświadczyć wszystkich zdrowotnych właściwości powinno się spożywać ją regularnie przez kilka tygodni z rzędu.
Dajcie nam znać, czy miałyście już okazję spróbować dobroczynnego działania oleuropeiny!