Herbata na przeziębienie – jaka jest najlepsza?

Spis treści:

W walce z  przeziębieniami tak popularnymi jesienią i zimą pomoże nam z pewnością kubek gorącej herbaty. Nie każda jednak herbata na przeziębienie będzie miała jednakowo dobroczynne działanie na nasz organizm. Przeczytaj, na jakie gatunki i rodzaje herbaty warto zwracać uwagę, jeśli szukamy domowego sposobu na rozgrzanie się.

Przeczytaj także: Domowe sposoby na przeziębienie: syrop na kaszel tymiankowo – szałwiowy

Herbata na przeziębienie

Tradycyjna herbata na przeziębienie z lipy

Naszym numerem jeden w przypadku popularnego przeziębienia jest rozgrzewająca herbata z lipy.  Powstaje ona z kwiatostanów lipy drobnolistnej  i lipy szerokolistnej, które są zbierane na początku kwitnienia i suszone w zacienionym miejscu. Herbata z lipy wykazuje działanie napotne, dzięki czemu organizm pozbywa się szkodliwych substancji. Wykazuje także działanie lekko przeciwzapalne a z uwagi na to, ze zawiera w swoim składzie związki śluzowe – ma także działanie łagodzące ból gardła i kaszel.

Herbata na przeziębienie z dodatkiem imbiru z efektem rozgrzewania

Możemy także polecić herbatę z imbirem. Jak wiemy imbir doskonale rozgrzewa i ma działanie przeciwzapalne. Przepis na rozgrzewającą herbatę jest banalnie prosty (my pijemy taką także bez przeziębienia – aby się rozgrzać): obierz ze skórki imbir i cytrynę i pokrój w plasterki. Włóż do filiżanki/kubka razem z herbatą i zalej gorącą wodą. Aby napar był bardziej aromatyczny możesz przykryć filiżankę i odczekać ok. 15 minut. Jeśli chcesz posłodzić – użyj miodu. Warto jednak pamiętać, ze w gorącej temperaturze miód traci swoje lecznicze właściwości. Podobne działanie wykazuje także herbata z sokiem malinowym. 

Rozgrzewająca herbata czarna

Pozytywne działanie czarnej herbaty na organizm w sezonie jesienno-zimowym lub wiosennym wynika przede wszystkim z jej rozgrzewających właściwości. Gorąca herbata na przeziębienie nie tylko poprawia krążenie krwi, ale dzięki zawartości teaflawiny poprawia również koncentrację i wydolność umysłową – tłumaczy Joanna Sobyra (Segafredo Zanetti Poland). – Najpopularniejsza odmiana, Earl Grey, wzbogacona jest ekstraktem z pomarańczy bergamota, stosowanym jako środek odkażający – dodaje ekspert. W sezonie przeziębień jej pozytywne działanie możemy wzmocnić, dodając do naparu bogatą w witaminę C cytrynę lub pomarańczę. Ciekawym uzupełnieniem będzie także sok z dzikiej róży, stosowany często przy stanach gorączkowych.

Przeczytaj także:  Lecznicze napary na przeziębienie

Zielona herbata na ból gardła

Dobroczynne właściwości zielonej herbaty mają swoje źródło w skróconym procesie przetwarzania liści. W jego wyniku zachowane są cenne składniki, takie jak: potas, żelazo czy witaminy A, C i K. W sezonie zimowym warto wykorzystywać ją przede wszystkim jako naturalny środek na problemy z gardłem. Choć zielona herbata ma działanie orzeźwiające i chłodzące, zawiera katechiny – naturalne związki chemiczne wyróżniające się działaniem antybakteryjnym. Co równie ważne – ta odmiana ma działanie moczopędne. Jej spożywanie pomoże więc wypłukać z organizmu toksyny, a tym samym – skrócić czas powrotu do zdrowia. Wzmocnienie pozytywnego działania zielonej herbaty uzyskamy dzięki dodaniu miodu, cechującego się właściwościami antybakteryjnymi i antyzapalnymi. Dzięki „płynnemu złotu” nasza odporność wzrasta, łagodzone są także podrażnienia gardła.

Rumianek na gorączkę, profilaktyczna mięta

W obliczu walki z gorączką powinniśmy przyjmować dużą ilość płynów, dzięki którym „wypocimy” wysoką temperaturę. W tej roli doskonale sprawdzają się herbaty ziołowe, a w szczególności – rumianek. Roślina ta wyróżnia się silnym działaniem przeciwzapalnym, a także kojącym. Przy przeziębieniu pomoże nam spokojnie zasnąć. Ze względu na brak charakterystycznej dla liści herbaty teiny, może być z powodzeniem podawana także dzieciom. – By rumiankowy napar cechował się dobroczynnymi właściwościami, warto wybierać mieszanki, w składzie których znajdziemy suszone kwiaty, zawierające szereg cennych składników – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Znaczenie ma również proces parzenia. Zalewając susz gorącą wodą, należy przykryć kubek lub filiżankę spodkiem i odczekać ok. 10 minut – dodaje ekspert. Celem wzmocnienia napotnego działania rumianku, można wzbogacić go o rozgrzewający imbir. Jednak jeszcze zanim dolegliwości rozwiną się w poważną chorobę, warto stosować napar z mięty. Pomoże on zwalczyć ból głowy i załagodzi uporczywy ból gardła. Dodając do gorącego napoju dziką różę, polepszymy naszą odporność, narażoną w okresie zimowym na szczególnie trudne próby.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (181 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Justyna  6 stycznia 2016 11:35

    Że mięta może tutaj pomóc nie wiedziałam…

    Odpowiedz
  2. macierzanka  6 stycznia 2016 15:44

    Ja na przeziębienie używam najczęściej herbatki lipowej ,albo zwykłej herbaty z sokiem malinowym.

    Odpowiedz
  3. Wusia  6 stycznia 2016 16:00

    W zimie codziennie piję herbatę z miodem, cytryną i imbirem i jak dotąd trzymam się zdrowo.

    Odpowiedz
  4. Żanett  6 stycznia 2016 17:56

    Tak, z lipy jest bardzo pomocna 🙂

    Odpowiedz
  5. Jaworka  6 stycznia 2016 18:41

    Mam swój sok malinowy sok z czarnego bzu i tego używam przy przeziębieniu ale teraz są jakieś odporne wirusy że jak sie przyczepią to trudno je wygonić mnie jak dopadnie to długo trzyma i pomaga tylko leżenie i wypocenie się dobre z pomoca herbatek rozgrzewających i polopiryny

    Odpowiedz
  6. Jaworka  6 stycznia 2016 18:43

    Bardzo pomocne sa takie herbatki ja używam własnego soku z malin i czarnego bzu

    Odpowiedz
  7. joanna252  6 stycznia 2016 21:05

    Polecam imbir świeży mam w lodówce i często robię taką herbatkę 🙂
    Naprawdę rozgrzewa 🙂

    Odpowiedz
  8. Hidari11  6 stycznia 2016 21:20

    rumianek- łagodzi ból gardła, działa przeciwzapalnie
    herbatki owocowe (aronia, malina, czarna porzeczka)
    mięta- dobra na gardło, może zadziałać antybakteryjnie, jeżeli nie jest ”oszukana”
    dodatki do herbaty- miód i cytryna

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  7 stycznia 2016 20:49

    Ja jeszcze obok.wskazanych herbat mecze się herbatą z dodatkiem domu z czarnego bzu.

    Odpowiedz
  10. BlackMary  8 stycznia 2016 11:59

    Bardzo przydatne rady 😉

    Odpowiedz
  11. Kropka  8 stycznia 2016 15:49

    Herbata jest dobra na wszystko 😀

    Odpowiedz
  12. martus2833  10 stycznia 2016 20:43

    Moja faworytka: herbata z lipy!

    Odpowiedz
  13. bbo  14 stycznia 2016 20:05

    Herbata z cytryną jest niepokonana 🙂

    Odpowiedz
  14. Patriszia  17 stycznia 2016 19:30

    Herbata z lipy najlepsza ! taka którą sami zerwiemy i wysuszymy.

    Odpowiedz
  15. luna341  24 lutego 2016 09:34

    Najlepsza dla mnie to herbata robiona przez moja mame,Sama suszy liscie lipy ,malin i kwiatów malwy.Zaparza ja woda o tem 80 C dosładza miodem i dolewa do niej odrobinkę malinowej nalewki.Zimą wierzcie mi nie ma nic lepszego na przeziębienie czy rozgrzanie

    Odpowiedz
  16. efffciaa  24 lutego 2016 15:03

    Będąc w Anglii poznałam ich sposób na przeziębienie : to mocna czarna herbata z miodem , cytryną i whisky . Z początku się broniłam , bo nie lubię whisky , ale stwierdzam , że faktycznie pomaga .

    Odpowiedz
  17. Agata  15 listopada 2016 15:37

    Dla mnie najlepsza jest herbata z liści manuka vitalitis. Jest bardzo dobra i co najważniejsze szybko stawia na nogi.

    Odpowiedz
  18. Anita  1 marca 2019 09:46

    Według mnie zdecydowanie najlepsza jest zielona herbata Matcha z Japonii.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany