Herbata z bursztynem. Jakie ma właściwości i jak ją przyrządzić?

Bursztyn ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce. Wielu z nas chętnie sięga po produkty pielęgnacyjne z dodatkiem „złota Północy” lub wzmacniającą nalewkę na jego bazie. Niewiele osób wie, że ten piękny kamień można dodać także do herbaty! Nie tylko wzbogaci jej wygląd i smak, ale też wzmocni układ odpornościowy. Herbata z bursztynem to idealny domowy specyfik na jesienno-zimowe infekcje!

herbata z bursztynem

kolaż własny redakcji, zdjęcia: mat. prasowe

Bursztyn – amulet, lek i kosmetyk

Niezwykłe, lecznicze i pielęgnujące właściwości bursztynu znane są od stuleci. Starożytni przypisywali mu magiczną moc. Odpędzali nim choroby, używali jako szczęśliwego talizmanu. Piękny kamień nawet dziś niektórzy noszą przy sobie jako amulet, zabezpieczenie przed złymi urokami oraz chorobami. Nalewka bursztynowa jest stosowana, by wzmocnić odporność, na przeziębienia, bóle reumatyczne, a także problemy z nerkami, żołądkiem i pęcherzykiem żółciowym.

Piękny kamień bogaty jest w krzem, potas, magnez, żelazo, wapń oraz kwas bursztynowy. Dzięki tym składnikom to niezastąpione lekarstwo w domowej apteczce. Pobudza system nerwowy, reguluje pracę nerek i jelit. Bursztyn jest także środkiem odtruwającym, przeciwzapalnym, obniżającym ciśnienie tętnicze, aktywizującym system odpornościowy oraz przyspieszającym regenerację tkanek. Wspomaga organizm w walce z chorobami, aktywizuje ciało do regeneracji.

Bursztyn z powodzeniem wykorzystuje się także w kosmetyce. Poprawia koloryt skóry, łagodzi podrażnienia, nawilża oraz odżywia. Najbardziej znane produkty z minerałem, to regenerujące kremy, szampony, mydła, peelingi oraz sole do kąpieli.

herbata z bursztynem

Jak rozpoznać prawdziwy kamień?

Bursztyn podpalany w płomieniu świecy tli się i wydziela żywiczną woń. Unosi się na powierzchni słonej wody. Po potarciu o naturalny materiał przyciąga drobinki papieru lub kurzu.

Herbata z bursztynem

Do zwykłej, czarnej herbaty można dodać kilka kropel nalewki bursztynowej i pić aromatyczny napar profilaktycznie, aby uchronić się przed nagłą utratą odporności, przeziębieniem. Jeśli jednak już dopadła nas infekcja, to warto zaparzyć herbatę ze „złotem Północy”. Napar podnosi odporność, ma działanie antyseptycznie, poprawia trawienie. Wyróżnia go nietypowy aromat, który przywodzi na myśl kadzidło.

 Należy pamiętać, że zalana wrzącą wodą nalewka straci swoje właściwości, powinno się więc dodawać ją do przestudzonej herbaty. Natomiast sam bursztyn można potraktować gorącą wodą.

Przepis na bursztynową herbatę (według marki Akbar)

Składniki:

  • czarna herbata (np. Akbar Pure Ceylon)
  • 2 g bursztynu
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Bursztyn zalewamy wodą o temperaturze ok. 80°C i parzymy 15 minut, dbając o to, żeby temperatura wody nie spadła (można wstawić kubek do cieplejszej wody lub postawić nad podgrzewaczem, który utrzyma temperaturę). Po tym czasie dodajemy herbatę i słodzimy miodem wedle uznania. Tak przygotowany napój możemy pić co 3 dni.

herbata z bursztynem

Szukasz innych, domowych sposobów na jesienne infekcje? Wypróbuj syrop z cebuli lub tymiankowo-szałwiowy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (286 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...