Przepis na herbaciane ciasteczka

ciasteczka-herbaciane

Ilość – 1 porcja

Składniki na herbaciane ciasteczka

  • 120 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki zmielonych liści herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
  • 125 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ubij mąkę, herbatę oraz sól w małej misce, a następnie odłóż na bok. Masło, cukier i skórkę pomarańczową zmiksuj za pomocą miksera, a potem zmniejsz jego obroty i wolno dodawaj wcześnie ubitą masę. Kiedy ciasto będzie gotowe uformuj z niego rulon o średnicy około 3 cm, starannie owiń go folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 60 minut. Po upływie godziny nastaw piekarnik na 180°C. W tym czasie odwiń ciasto z folii aluminiowej i pokrój rulon na drobne plasterki o grubości około 0,5 cm. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby ciasteczka nie leżały zbyt blisko siebie, gdyż mogą się posklejać. Włóż blachę do piekarnika. Po 14 minutach wyjmij ją i poczekaj aż ciasteczka ostygną.

Przepis przygotowany przez Ahmad Tea London

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  31 sierpnia 2016 14:23

    ciekawa jestem ich smaku

    Odpowiedz
  2. martucha180  31 sierpnia 2016 17:38

    Lubię ciastka do herbaty!

    Odpowiedz
  3. luna341  31 sierpnia 2016 20:21

    O pychotka „)

    Odpowiedz
  4. macierzanka  31 sierpnia 2016 20:54

    Nigdy takich ciasteczek nie próbowałam.

    Odpowiedz
  5. Jaworka  14 września 2016 07:36

    Ciekawy przepis ale chyba nie dla mnie

    Odpowiedz
  6. Aneta  27 września 2016 13:25

    Na zdjęciu wyglądają jak kromki chleba, takie pierwsze skojarzenie 😉

    Odpowiedz
  7. luna341  7 grudnia 2016 08:57

    Muszą być pyszne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany