Hamburger w całości wyprodukowany z komórek macierzystych!

Przepis na hamburgera wydaje się być prosty, jednak realizacja tejże receptury była długa i skomplikowana. Kilka milionów komórek mięśniowych krowy (jest to niewielka ilość) hodowano w laboratorium, aby utworzyły 20 tysięcy bardzo cienkich włókien mięsa. Następnie włókna te rosły przez kolejne 6 tygodni. Później dodano bułkę tartą, sól, sok z buraków, karmel i szafran i w rezultacie otrzymano stek o wadze 142 gramów, który kosztuje bagatela250 tysięcy euro!

Hamburger

Nasz hamburger jest wyprodukowany z komórek mięśniowych pobranych bezpośrednio od krowy – wyjaśnił Mark Post, holenderski badacz z Maastricht University. – Niczego nie modyfikowaliśmy! Aby eksperyment mógł zakończyć się sukcesem, otrzymana tkanka musiała mieć taki sam wygląd, taką samą konsystencję i, miejmy nadzieję, również taki sam smak jak prawdziwe mięso.

Ten wyjątkowy burger był degustowany w poniedziałek w Londynie, przez dwójkę ekspertów ochotników:  Austriaczkę Hanni Ruetzler „badaczkę trendów kulinarnych” i Amerykanina  Josha Schonwald’a.

Degustatorzy stwierdzili, że smak jest dosyć intensywny, konsystencja podobna do naturalnej pomimo wyraźnego braku tłuszczu.

Mimo licznych wątpliwości, co do sposobu wytworzenia hamburgera, profesor Post, którego badania finansuje Sergey Brin – współzałożyciel Google, stwierdził, że metoda ta jest zarówno etyczna, jak i ekologiczna.

Wciąż jednak istnieje zasadnicza przeszkoda: hamburgery w takiej cenie raczej nie będą się dobrze sprzedawać…

Źródło: http://www.sciencenews.pl/

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (146 głosów, średnia: 4,27 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  19 sierpnia 2013 08:13

    Słyszałam już o tym hamburgerze.Cóż z tego,że jest smaczny skoro i tak nikt nie będzie go kupował – jest za drogi.

    Odpowiedz
  2. bbo  27 sierpnia 2013 20:44

    Ja w ogóle nie jadam hamburgerów – boję się, że dostanę za słabo wysmażonego.

    Odpowiedz
  3. mama_kazala  16 listopada 2015 10:58

    idzie nowe..
    ciekawe czy w przyszłości taka produkcja mięsa zastąpi tradycyjną…

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  18 listopada 2015 21:28

    Jakoś nie smacznie to brzmi.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany