Halaszle – rybna zupa z karpia. Danie węgierskie na Boże Narodzenie
Autor przepisu: Akosh Kallay – szef kuchni Knorr na Węgrzech i w Czechach
Czas gotowania dania Halaszle – rybna zupa z karpia: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 cały karp (ok. 1,2 kg)
- marchewka
- połowa selera
- 200 g pora
- 1 papryka żółto-zielona
- 1 mała ostra papryczka
- 1 ząbek czosnku
- 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4 ziemniaki
- sok z połówki cytryny
- pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar. Dodaj 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr do smaku – im wywar mocniejszy, tym lepszy (można dołożyć części z innych ryb słodkowodnych). Po ugotowaniu wywar przecedź. Pokrój cebule w drobną kostkę i podsmaż w garnku na oleju. Dodaj 2 łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie zalej białym winem i poczekaj, aż odparuje. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalej wywarem rybnym. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w dużą kostkę filety z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.