Haładziec – Danie rosyjskie na Boże Narodzenie

Haladziec

Konstanty Oganezow – szef kuchni Knorr w Rosji i w Gruzji prezentuje przepis na Haładziec:

Czas gotowania: 4 godziny
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa ok. 500 g
  • 2 nóżki wieprzowe ok. 500 g
  • 2 Bulionetki Domowe Wołowe Knorr
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • czarny pieprz w ziarenkach
  • Delikat przyprawa w płynie Knorr

Sposób przygotowania:

Zalej mięso i 2 Bulionetki Knorr dwoma litrami wody. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Dopraw do smaku kilkoma kroplami Delikatu przyprawy w płynie Knorr, a następnie odstaw do ostudzenia. Przecedź chłodny wywar przez sito, mięso oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w odpowiednim naczyniu, zalej powstałym wywarem i odstaw do lodówki, aż stężeje. Krój w grube plastry i podawaj z chrzanem lub cytryną.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (97 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. stokrotkapolna  18 listopada 2016 06:15

    Lubię wszelkie galarety, ta pewnie też by mi zasmakowała.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany