Haładziec – Danie rosyjskie na Boże Narodzenie
Konstanty Oganezow – szef kuchni Knorr w Rosji i w Gruzji prezentuje przepis na Haładziec:
Czas gotowania: 4 godziny
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 golonka wieprzowa ok. 500 g
- 2 nóżki wieprzowe ok. 500 g
- 2 Bulionetki Domowe Wołowe Knorr
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- czarny pieprz w ziarenkach
- Delikat przyprawa w płynie Knorr
Sposób przygotowania:
Zalej mięso i 2 Bulionetki Knorr dwoma litrami wody. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Dopraw do smaku kilkoma kroplami Delikatu przyprawy w płynie Knorr, a następnie odstaw do ostudzenia. Przecedź chłodny wywar przez sito, mięso oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w odpowiednim naczyniu, zalej powstałym wywarem i odstaw do lodówki, aż stężeje. Krój w grube plastry i podawaj z chrzanem lub cytryną.