Gulasz z soczewicy z warzywami – wegetariański przepis
Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku. Oto przepis na lenticchieprzygotowany przez restaurację Włoska Knajpa z Warszawy
Składniki:
- 1 szklanka suchej soczewicy
- 3 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 puszka pokrojonych włoskich pomidorów
- 1 szklanka obranych posiekanych ziemniaków
- 1/2 szklanki posiekanej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1/2 szklanki posiekanego selera (opcjonalnie)
- 1 łyżka suszonej pietruszka
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Opłucz i osusz soczewicę.
- Do rondelka włóż wszystkie składniki: soczewicę, bulion z kurczaka, pomidory, ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, bazylię, czosnek, i pieprz.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 45-50 minut, aż soczewica i warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
- Podawaj z bagietką bądź chrupiącym chlebem
Przepis autorstwa: Włoska Knajpa Warszawa, ul. Okrzei 13