Gulasz z dziczyzny, leśnymi grzybami i ciastem francuskim

gulasz_z_dziczyzny-2Gulasz z dziczyzny, leśnymi grzybami i ciastem francuskim

Składniki:

  • 1 kg mięsa z dzika, jelenia lub sarny
  • Grzyby leśne (np. borowiki, koźlaki, podgrzybki)
  • 1-2 średnie, białe cebule
  • Kilka łodyg selera naciowego
  • Mała puszka pomidorów pellati
  • 1-2 średnie marchewki
  • 2-3 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sos sojowy Kikkoman
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko

 

Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, prowadzącego kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Wykonanie:

Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż mięso delikatnie się skarmelizuje. Dodaj cebulę, a następnie razem smaż przez kilka minut. Przełóż do szybkowaru i dorzucić obrane, pokrojone na mniejsze kawałki seler, marchewkę i leśne grzyby. Wlej pomidory pellati. Uzupełnij wodą, tak żeby dobrze przykryła składniki. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie. Dolej 3-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman i czerwone wino. Gotuj około 40 minut. Przelej całość do naczynia żaroodpornego lub mniejszych pojedynczych form do zapiekania. Każdą porcję gulaszu przykryj warstwą z ciasta francuskiego.  Ciasto koniecznie ponakłuwaj widelcem  i posmaruj rozbitym jajkiem. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 15 minut. Podawaj gorące, mocno zrumienione ciasto.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (128 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  4 października 2014 12:51

    Może zrobię, ale z wieprzowiny.

    Odpowiedz
  2. bbo  4 października 2014 20:19

    Nigdy jeszcze nie przyrządzałam dziczyzny!

    Odpowiedz
  3. luna341  4 października 2014 20:59

    Dziczyzny nie mam ,zastąpię wolowiną

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany