Gulasz z dziczyzny, leśnymi grzybami i ciastem francuskim
Gulasz z dziczyzny, leśnymi grzybami i ciastem francuskim
Składniki:
- 1 kg mięsa z dzika, jelenia lub sarny
- Grzyby leśne (np. borowiki, koźlaki, podgrzybki)
- 1-2 średnie, białe cebule
- Kilka łodyg selera naciowego
- Mała puszka pomidorów pellati
- 1-2 średnie marchewki
- 2-3 liście laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Sos sojowy Kikkoman
- 150 ml czerwonego wina
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, prowadzącego kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.
Wykonanie:
Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż mięso delikatnie się skarmelizuje. Dodaj cebulę, a następnie razem smaż przez kilka minut. Przełóż do szybkowaru i dorzucić obrane, pokrojone na mniejsze kawałki seler, marchewkę i leśne grzyby. Wlej pomidory pellati. Uzupełnij wodą, tak żeby dobrze przykryła składniki. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie. Dolej 3-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman i czerwone wino. Gotuj około 40 minut. Przelej całość do naczynia żaroodpornego lub mniejszych pojedynczych form do zapiekania. Każdą porcję gulaszu przykryj warstwą z ciasta francuskiego. Ciasto koniecznie ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbitym jajkiem. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 15 minut. Podawaj gorące, mocno zrumienione ciasto.