Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

gulasz-rybny-bialy-z-chrustem-z-szynki-dojrzewajacej-gzella

Składniki na danie: Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

  • – Szynka Dojrzewająca firmy Gzella                                          (4 cienkie plasterki na porcję zupy)
  • – marchewka                                                                                              1 szt.
  • – pietruszka                                                                                                 1 szt.
  • – seler                                                                                                           ½ średniej szt.
  • – cebula                                                                                                        2 szt.
  • – olej rzepakowy                                                                                         50ml
  • – mąka pszenna                                                                                           2 łyżki
  • – woda                                                                                                           ok.  ½ l
  • – liść laurowy                                                                                                3 szt.
  • – ziele angielskie                                                                                          4 -5 ziarenek
  • – sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • – śmietanka słodka 18%                                                                             150ml
  • – śmietana kwaśna 18%                                                                             150ml
  • – filety rybne mix   (dorsz, flądra, sieja, łosoś itp.)                                    1kg
  • – por                                                                                                              ½ małej sztuki

 

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę i seler – obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgotować, żeby warzywa zmiękły.

Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.

Wszystkie filety pokroić w grubą kostkę, dodać do całości i na wolnym ogniu poddusić przez
2 -3 minuty.

Gotowy gulasz przełożyć na talerze, na wierzchu umieścić zrumienione na patelni plastry szynki. Danie posypać porem pokrojonym w cieniutkie plasterki.

Podawać z pieczywem jako samodzielne danie lub jako posiłek na drugie danie z dowolnym dodatkiem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (186 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  3 października 2016 10:31

    Wygląda bardzo smakowicie 😉

    Odpowiedz
  2. Ewcia  3 października 2016 20:26

    Danie wygląda bardzo efektownie, pytanie czy wygląd jest równoważny smakowi? myślę, że tak 😀

    Odpowiedz
  3. Wusia  3 października 2016 20:58

    Ryba z szynką oryginalne i niecodzienne zestawienie.

    Odpowiedz
  4. luna341  6 października 2016 14:19

    Bardzo orginalne :0

    Odpowiedz
  5. linea  10 października 2016 10:04

    Nigdy nie jadłam gulaszu rybnego, jestem ciekawa jak bedzie smakował. Do tego chrust z szynki, bardzo ciekawe połączenie. Z pewnością warto wypróbować.

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  18 listopada 2016 08:13

    Smakowite.

    Odpowiedz
  7. efffciaa  11 maja 2017 15:44

    Lubię ryby i wprawdzie jemy ich bardzo dużo jednak nigdy nie jadłam ryb w formie gulaszu – zwłaszcza dlatego , że ryby są dość ościste i wolę je obierać jak są w dużych kawałkach .

    Odpowiedz
  8. Margaretkaw  24 czerwca 2017 22:59

    Wygląda bardzo smacznie, a pomysł z chrustem z szynki dojrzewającej jest rewelacyjny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany