Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

Składniki na danie: Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

  • – Szynka Dojrzewająca firmy Gzella                                          (4 cienkie plasterki na porcję zupy)
  • – marchewka                                                                                              1 szt.
  • – pietruszka                                                                                                 1 szt.
  • – seler                                                                                                           ½ średniej szt.
  • – cebula                                                                                                        2 szt.
  • – olej rzepakowy                                                                                         50ml
  • – mąka pszenna                                                                                           2 łyżki
  • – woda                                                                                                           ok.  ½ l
  • – liść laurowy                                                                                                3 szt.
  • – ziele angielskie                                                                                          4 -5 ziarenek
  • – sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • – śmietanka słodka 18%                                                                             150ml
  • – śmietana kwaśna 18%                                                                             150ml
  • – filety rybne mix   (dorsz, flądra, sieja, łosoś itp.)                                    1kg
  • – por                                                                                                              ½ małej sztuki

 

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę i seler – obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgotować, żeby warzywa zmiękły.

Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.

Wszystkie filety pokroić w grubą kostkę, dodać do całości i na wolnym ogniu poddusić przez
2 -3 minuty.

Gotowy gulasz przełożyć na talerze, na wierzchu umieścić zrumienione na patelni plastry szynki. Danie posypać porem pokrojonym w cieniutkie plasterki.

Podawać z pieczywem jako samodzielne danie lub jako posiłek na drugie danie z dowolnym dodatkiem.

Zobacz także inne pomysły na gulasz

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (270 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...