Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej
Składniki na danie: Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej
- – Szynka Dojrzewająca firmy Gzella (4 cienkie plasterki na porcję zupy)
- – marchewka 1 szt.
- – pietruszka 1 szt.
- – seler ½ średniej szt.
- – cebula 2 szt.
- – olej rzepakowy 50ml
- – mąka pszenna 2 łyżki
- – woda ok. ½ l
- – liść laurowy 3 szt.
- – ziele angielskie 4 -5 ziarenek
- – sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- – śmietanka słodka 18% 150ml
- – śmietana kwaśna 18% 150ml
- – filety rybne mix (dorsz, flądra, sieja, łosoś itp.) 1kg
- – por ½ małej sztuki
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i seler – obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgotować, żeby warzywa zmiękły.
Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.
Wszystkie filety pokroić w grubą kostkę, dodać do całości i na wolnym ogniu poddusić przez
2 -3 minuty.
Gotowy gulasz przełożyć na talerze, na wierzchu umieścić zrumienione na patelni plastry szynki. Danie posypać porem pokrojonym w cieniutkie plasterki.
Podawać z pieczywem jako samodzielne danie lub jako posiłek na drugie danie z dowolnym dodatkiem.
Zobacz także inne pomysły na gulasz