Gulasz – najlepsze przepisy TOP 5
Wyrazisty smak mięsa, aromatyczne przyprawy i ulubione dodatki – gulasz to niewątpliwie potrawa, która smakuje inaczej za każdym razem, jeśli tylko zmienisz jeden składnik. W dodatku potrafi zaskoczyć orientalną nutą, lub tym, z czym jest podawany. Bardzo sycący i rozgrzewający doskonale sprawdza się w czasie jesiennej słoty. Chętnie podawany nie tylko na domowy obiad, ale także na różnego rodzaju przyjęciach. Jego popularność wynika z różnorodnych możliwości serwowania, dzięki czemu za każdym razem zyskuje inny charakter.
Co kraj to obyczaj
Gulasz jest przyrządzany na różne sposoby w zależności od regionu. Inaczej przyprawiają go Francuzi, inaczej Węgrzy. Dzięki temu za pomocą niewielkich modyfikacji przepisu może stać się zupełnie nową potrawą! Przyrządzisz go i na ostro i w wersji łagodnej. W zależności od rodzaju mięsa, warzyw i ziół będzie inaczej smakował. Jeśli dodasz paprykę zyska węgierski charakter z gotową, mieszanką chińskich przypraw nadasz mu azjatyckiego smaku. Przygotowany z karmelizowanym jabłkiem będzie stanowić bardziej elegancką potrawę. Jeśli poszukujesz więc potrawy, która sprosta oczekiwaniom wymagających gości, gulasz sprawdzi się idealnie.
Z czym podawać gulasz?
W zależności od tego, w jaki sposób doprawisz gulasz, wybieraj dodatki. Pikantną wersję tego dania podaj z plackiem węgierskim, kaszą gryczaną lub kaszą kuskus. Będzie świetnie się z nim komponowała kapusta z kiszonej kapusty i domowe kopytka. Ciekawym rozwiązaniem jest serwowanie gulaszu w chlebku lub przygotowanie go pod pierzyną z ciasta francuskiego. Orientalnie doprawiony gulasz doskonale komponuje się z ryżem a włoska wersja z pieczywem lub polentą.
Jakie wybrać mięso?
Gulasz najczęściej jest przyrządzany z wieprzowiny lub wołowiny. Warto pamiętać, że mięso wołowe wymaga długiego duszenia. Jest wówczas kruche i rozpływa się w ustach. Jeśli będziesz gotować je zbyt krótko okaże się trudne do pogryzienia i niesmaczne. Wśród naszych przepisów znajdziesz inspiracje do przygotowania gulaszu z karkówki. Warto wybierać mięso ze sprawdzonych źródeł, by było świeże i soczyste, wówczas Twój gulasz na pewno będzie kulinarnym sukcesem.
Nasze przepisy
Gulasz przyrządzisz na wiele sposobów. Jest to danie, które urozmaici menu. Wśród naszych przepisów znajdziesz inspiracje do przygotowania gulaszu po węgiersku, gulaszu z dwóch rodzajów mięsa, na ostro, w wersji łagodnej i z dodatkami różnych warzyw. Warto sięgnąć po niecodzienne koncepcje zwłaszcza, gdy zależy Ci na przygotowaniu wyrazistego w smaku dania jednogarnkowego, o którego charakterze z powodzeniem mogą zdecydować dodatki. Koniecznie sprawdź, jak przyrządzić doskonały gulasz, jakich użyć przypraw i z czym go serwować. Dzięki ciekawym rozwiązaniom pochodzącym z różnych stron świata ta potrawa na pewno Cię zachwyci. Korzystając z naszych przepisów stworzysz pyszny gulasz zarówno dla najbliższych jak i gości!