Guac hummus – najnowszy kulinarny trend wśród wegan
Co powstanie z połączenia guacamole i hummusu? Pyszna i zdrowa pasta, w której bez wątpienia się zakochasz! To najnowszy kulinarny wegetariański trend, jednak sięgają po niego również mięsożercy. Powody są trzy. Poza doskonałym i zarazem specyficznym smakiem, to bardzo zdrowe połączenie i co ważne, banalnie proste w przygotowaniu. Kto się skusi?
Nie od dziś wiadomo, że avocado i ciecierzyca są zbawienne dla naszego zdrowia – nie tylko jako dania wegetariańskie. Z każdym rokiem zyskują na popularności, głównie za sprawą wegan i wegetarian. Nic dziwnego, w swoim składzie zawierają wiele białka, którym można zastąpić to odzwierzęce, a którego owe grupy przecież nie jedzą. Ale nie tylko oni ze smakiem pałaszują te produkty, głównie pod postacią guacamole i hummusu. To już powszechne kulinarne trendy, który ostatnio postanowiono ze sobą połączyć. W efekcie powstał guac hummus, czyli pasta o ciekawym smaku. Jeśli już ją próbowałyście, koniecznie podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach.
Guac hummus – najnowszy kulinarny trend wśród wegan
Zdjęcia guac hummusu królują wśród kulinarnych zdjęć na Instagramie i Pintereście tym samym zachęcając do przygotowania tej jednej z najzdrowszych past świata, bo na pewno jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze oraz białko, znajdziemy w niej ich całe pokłady. Oceniając wygląd, na myśl przychodzi od razu guacamole, skąd odziedziczyła pierwszy człon swojej nazwy.
Od tradycyjnego meksykańskiego sosu przygotowywanego na bazie awokado różni się jednak tym, że w najnowszej wersji nie dodajemy granatu. Ale to by było na tyle. Do guac hummusu potrzebować będziemy bowiem również soku z limonki (lub jak kto woli – cytryny) oraz soli. Teraz przyszedł czas na drugi ważny składnik czyli cieciorkę, która, jak wiadomo, jest podstawą do stworzenia hummusu, stąd też druga część nazwy tej popularnej ostatnio potrawy. I podobnie jak w hummusie, tutaj również nie obejdzie się bez oliwy.
Jak przygotować guac hummus?
Jeżeli zdecydujesz się użyć ciecierzycę z puszki, przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 10 minut. Na początek musisz rozkroić awokado, wyjąć z owocu pestkę, a na koniec miąższ wydrążyć łyżeczką. Wrzucamy go do miski, do której następnie dodajemy cieciorkę (ugotowaną wcześniej lub gotową). Na jedno awokado wystarczy ilość, która znajdzie się w jednej puszce. Do tego dodajemy łyżeczkę soli, oliwy z oliwek i wyciśnięty z połówki cytryny (lub limonki) sok. To podstawowa wersja, której jednak możemy dodać wyrazistości ostrą papryczką i ząbkiem czosnku. Wszystkie składniki, wedle uznania należy zblendować na gładką pastę i odstawić na godzinę do lodówki. Świetnie smakuje solo, jako dip do warzyw pokrojonych w słupki i oczywiście na pieczywie. Smacznego!