Bezowe grzybki meringue

Bezowe grzybki meringue

Te śliczne ozdobne grzybki meringue są idealnym akcentem upiększającym torty lub inne desery.
Przepis na około 12 grzybków

Składniki:

  • 2 białka z dużych jajek, w temperaturze pokojowej
  • ¼ łyżeczki tartarus
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ uncji półsłodkiej czekolady lub polewy czekoladowej,
  • kakao do poprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej piekarnik do 275 °F i wyłóż papier do pieczenia na tackę.
  2. Ubij białka i tartarus na niskiej prędkości, a gdy białka się spienią zwiększ prędkość i powoli dodawaj cukier. Ubijaj aż do sztywnej konsystencji.
  3. Łyżką włóż meringue do rękawa cukierniczego. Utwórz nóżki grzybków podnosząc rękaw podczas wyciskania (zrób 2 -3 dodatkowe na wszelki wypadek). Zrób 12 kapeluszy trzymając rękaw nisko w czasie wyciskania. Jeśli na kapeluszach powstał czubek, usuń go palcem poprószonym cukrem pudrem.
  4. Piecz meringue przez około 45 minut, po schłodzeniu powinny być suche – jeśli tak nie jest można je jeszcze wstawić do piekarnika. Temperatura oraz wilgotność powietrza mogą mieć wpływ na czas pieczenia.
  5. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, delikatnie mieszając.
  6. Posyp kakao na wierzch kapeluszy grzybków. Za pomocą patyczka do szaszłyków zrób małą dziurkę w spodzie każdego kapelusza. Małym pędzelkiem posmaruj spody kapeluszy czekoladą i połóż kapelusze na nóżkach.

Grzybki można przygotować z dwudniowym wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

logoWięcej propozycji na smakowite dania wg receptur Anny Olson można znaleźć w  programie “Wypieki z Anną Olson” emitowanym od poniedziałku do piątku o 10:00, 14:00 I 18:00 na Polsat Food Network.

 

 

Beza Pavlova – królowa letnich deserów

Beza Pavlova – królowa letnich deserów

Letni deser, który zawsze budzi pozytywne emocje - beza Pavlova! Z pewnością znacie ten smak śnieżnobiałej, chrupiącej na wierzchu i lekko ciągnącej się w środku bezy przełożonej bitą bitą śmietaną z serkiem mascarpone oraz świeżymi owocami. Skuś

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (218 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  28 kwietnia 2014 12:01

    Śliczne te grzybki.

    Odpowiedz
  2. martucha180  28 kwietnia 2014 13:32

    Nie wiem, co to jest tartarus!

    Odpowiedz
  3. bbo  28 kwietnia 2014 20:06

    Mój syn nie lubi grzybów, ale takie z pewnością by zjadł!

    Odpowiedz
  4. Ewelina  27 kwietnia 2015 22:35

    ładne, ale pracochłonne

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  22 czerwca 2015 15:48

    Świetne. Wypróbuje na przyjęcie urodzinowe mojej siostrzenicy. Dzieciaki będą zachwycone.

    Odpowiedz
  6. AnnaKwasniak  22 czerwca 2015 20:53

    Piękne! kiedyś na pewno zrobię!

    Odpowiedz
  7. ewka  6 sierpnia 2015 12:25

    a jaka temperatura Celsjusza

    Odpowiedz
  8. Patriszia  6 sierpnia 2015 16:02

    Pięknie wyglądają ! Aż szkoda zjeść 🙂

    Odpowiedz
  9. kataryna kiełboń  17 września 2015 15:01

    Fajny pomysł.

    Odpowiedz
  10. efffciaa  4 marca 2016 22:00

    Niby zwykłe bezy , ale w takiej dekoracji wyglądają zupełnie niecodziennie i przez to peewnie są lepsze w smaku , zwłaszcza dla tych ” jedzących oczami ” .

    Odpowiedz
  11. nuczka  12 marca 2016 11:51

    Grzybki kapitalne … zwłaszcza pięknie wyglądają do dekoracji … z pewnością dzieci były by zadowolone z taje słodkiej niespodzianki … 😉

    Odpowiedz
  12. justyna8  7 listopada 2017 10:48

    Ale ładniutkie te grzybki. Rzeczywiście, fajna dekoracja do tortu. Myślę jeszcze, jak można by było ją wzbogacić. Nie starczy mi życia, żeby to wszystko upiec:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany