Bezowe grzybki meringue
Te śliczne ozdobne grzybki meringue są idealnym akcentem upiększającym torty lub inne desery.
Przepis na około 12 grzybków
Składniki:
- 2 białka z dużych jajek, w temperaturze pokojowej
- ¼ łyżeczki tartarus
- ½ szklanki cukru
- 1 ½ uncji półsłodkiej czekolady lub polewy czekoladowej,
- kakao do poprószenia
Sposób przygotowania:
- Podgrzej piekarnik do 275 °F i wyłóż papier do pieczenia na tackę.
- Ubij białka i tartarus na niskiej prędkości, a gdy białka się spienią zwiększ prędkość i powoli dodawaj cukier. Ubijaj aż do sztywnej konsystencji.
- Łyżką włóż meringue do rękawa cukierniczego. Utwórz nóżki grzybków podnosząc rękaw podczas wyciskania (zrób 2 -3 dodatkowe na wszelki wypadek). Zrób 12 kapeluszy trzymając rękaw nisko w czasie wyciskania. Jeśli na kapeluszach powstał czubek, usuń go palcem poprószonym cukrem pudrem.
- Piecz meringue przez około 45 minut, po schłodzeniu powinny być suche – jeśli tak nie jest można je jeszcze wstawić do piekarnika. Temperatura oraz wilgotność powietrza mogą mieć wpływ na czas pieczenia.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, delikatnie mieszając.
- Posyp kakao na wierzch kapeluszy grzybków. Za pomocą patyczka do szaszłyków zrób małą dziurkę w spodzie każdego kapelusza. Małym pędzelkiem posmaruj spody kapeluszy czekoladą i połóż kapelusze na nóżkach.
Grzybki można przygotować z dwudniowym wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Anny Olson można znaleźć w programie “Wypieki z Anną Olson” emitowanym od poniedziałku do piątku o 10:00, 14:00 I 18:00 na Polsat Food Network.