Grzegorz Łapanowski poleca: Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami

Przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom włoskich smaków: bazylia, oliwki, pomidory… A może skusicie się, by postawić to danie wśród wielkanocnych mazurków na świątecznym stole? 

Jajka-z-sosem-pomidorowym,-bazylia-i-oliwkami

Jeśli lubisz także majonez z jajkami – oto inny pomysł:

Wielkanocna sałatka z pieczarkami i jajkami

Wielkanocna sałatka z pieczarkami i jajkami

Prota receptura na wielkanocną sałatkę z pieczarkami i jajkami autorstwa Piotra Murawskiego. Danie z pewnością zagości na waszym świątecznym stole tuż obok kolorowych mazurków czy wielkanocnego żurku.  Jeśli szukasz bardziej dietetycznego pomysłu na jajka - oto

Składniki na danie – Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami:

  • 4 jajek ugotowanych na twardo
  • 6 średnich dojrzałych kolorowych pomidorów Kilka oliwek czarnych i zielonych
  • 2  średnie białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek masła
  • 50 ml białego wina
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Kilka gałązek świeżej bazylii
  • Sos TABASCO® Original
  • Szczypta cukru
  • Czarny pieprz

Wykonanie:

Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Podlać białym winem i dusić kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekaną bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman, szczyptą cukru i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla nadania ostrości dodać kilka kropli TABASCO® Original. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na gorącym sosie z pomidorów. Podawać z maślanym puree ziemniaczanym.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (150 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  16 kwietnia 2014 12:00

    Wolę z majonezem…

    Odpowiedz
  2. bbo  16 kwietnia 2014 19:42

    Skoro Łapanowski poleca… to spróbuję 😉

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  16 kwietnia 2014 20:13

    Zaraz idę ugotować jajka na kolacje!

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  21 marca 2015 16:56

    Super pomysł.

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  31 października 2015 14:47

    Pycha, pomysł genialny

    Odpowiedz
  6. efffciaa  21 kwietnia 2016 18:25

    W tych przepisach bardzo często powtarzają się dwa składniki , których nie lubię , jednym z nich jest Tabasco , a drugim śliwki kalifornijskie – i muszę modyfikować przepisy 🙂

    Odpowiedz
  7. joanna252  16 sierpnia 2016 22:11

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  7 kwietnia 2017 11:04

    Może i ciekawy, ale nie dla mnie z sosem pomidorowym, nie przepadam za nim.No faktycznie ciekawy ten artykuł.Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany