Grzegorz Łapanowski poleca: Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami

Przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom włoskich smaków: bazylia, oliwki, pomidory… A może skusicie się, by postawić to danie wśród wielkanocnych mazurków na świątecznym stole? 

Jajka-z-sosem-pomidorowym,-bazylia-i-oliwkami

Jeśli lubisz także majonez z jajkami – oto inny pomysł:

Składniki na danie – Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami:

  • 4 jajek ugotowanych na twardo
  • 6 średnich dojrzałych kolorowych pomidorów Kilka oliwek czarnych i zielonych
  • 2  średnie białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek masła
  • 50 ml białego wina
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Kilka gałązek świeżej bazylii
  • Sos TABASCO® Original
  • Szczypta cukru
  • Czarny pieprz

Wykonanie:

Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Podlać białym winem i dusić kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekaną bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman, szczyptą cukru i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla nadania ostrości dodać kilka kropli TABASCO® Original. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na gorącym sosie z pomidorów. Podawać z maślanym puree ziemniaczanym.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (175 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...