Grzegorz Łapanowski poleca: Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami
Przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom włoskich smaków: bazylia, oliwki, pomidory… A może skusicie się, by postawić to danie wśród wielkanocnych mazurków na świątecznym stole?
Jeśli lubisz także majonez z jajkami – oto inny pomysł:

Wielkanocna sałatka z pieczarkami i jajkami
Składniki na danie – Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami:
- 4 jajek ugotowanych na twardo
- 6 średnich dojrzałych kolorowych pomidorów Kilka oliwek czarnych i zielonych
- 2 średnie białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- Kawałek masła
- 50 ml białego wina
- Sos sojowy Kikkoman
- Kilka gałązek świeżej bazylii
- Sos TABASCO® Original
- Szczypta cukru
- Czarny pieprz
Wykonanie:
Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Podlać białym winem i dusić kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekaną bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman, szczyptą cukru i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla nadania ostrości dodać kilka kropli TABASCO® Original. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na gorącym sosie z pomidorów. Podawać z maślanym puree ziemniaczanym.
Wolę z majonezem…
Skoro Łapanowski poleca… to spróbuję 😉
Zaraz idę ugotować jajka na kolacje!
Super pomysł.
Pycha, pomysł genialny
W tych przepisach bardzo często powtarzają się dwa składniki , których nie lubię , jednym z nich jest Tabasco , a drugim śliwki kalifornijskie – i muszę modyfikować przepisy 🙂
Ciekawy przepis 🙂
Może i ciekawy, ale nie dla mnie z sosem pomidorowym, nie przepadam za nim.No faktycznie ciekawy ten artykuł.Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.