Grzegorz Łapanowski: Dorsz z chrupiącymi ziemniakami, sosem holenderskim i warzywami

dorsz-z-ziemniakami-i-sosem-holenderskim

Składniki na danie –

Dorsz z chrupiącymi ziemniakami, sosem holenderskim i warzywami:

0,7 kg filetów z dorsza (najlepiej samych polędwiczek)

100 g masła

4 żółtka

sok z połowy cytryny

TABASCO® Original

sól, pieprz

kilka ziemniaków

olej do smażenia

kilka kolorowych marchewek

kilka  pietruszek

2-3  łyżki miodu

kilka  łyżek  masła

sos sojowy KIKKOMAN

TABASCO® Garlic

czarny pieprz

sól

Wykonanie:

Sos holenderski: Jajka wyjmij z lodówki żeby  nabrały temperatury pokojowej.  Oddziel białka, żółtka i ubij rózgą na puszystą pianę. Powoli dodawaj do masy sok z cytryny (możesz to zrobić na parze), cały czas ubijaj, stopniowo dolewaj rozpuszczone, gorące masło. Dopraw solą i pieprzem. Dla nadania ostrości dodaj kilka kropel TABASCO®. Sos powinien być gęsty i konsystencją przypominać majonez. Karmelizowane młode warzywa: Warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój na równej wielkości kawałki (plastry lub paski). Zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odsącz i osusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa. Po chwili smażenia, dodaj miód  i trochę sosu sojowego. Duś jeszcze kilka minut, następnie doprawiamy do smaku pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Garlic.

Dorsz: Filety z dorsza opłucz i osusz, podziel na porcje i przypraw solą. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj  na  grubych oczkach tarki i smaż kilka minut w głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoto.  Odsączone ziemniaki,  ułóż obok  dorsza polanego gęstym sosem holenderskim. Podawaj z duszonymi w maśle warzywami.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (160 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...