Grzaniec z soku jabłkowego – alternatywa dla kompotu z suszu

Tutaj znajdziesz m.in przepis na specjalny świąteczny sok.

Podczas rodzinnych posiłków w Święta Bożego Narodzenia możemy zaskoczyć naszych bliskich oryginalnym sposobem podania soku. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnej wigilijnej potrawy  kompotu z suszu, będzie np. grzaniec z soku jabłkowego. To idealna propozycja na zimowy wieczór – działa rozgrzewająco i doskonale pasuje do świątecznych potraw, zarówno deserów, jak i mięs (szczególnie drobiu).

soki-na-swieta

Składniki:

  • 1 l soku jabłkowego,
  • 1 laseczka cynamonu,

  • 5 goździków,

  • skórka z jednej pomarańczy (wcześniej sparzona, pocięta na paseczki nożykiem do obierania warzyw),

  • cukier trzcinowy lub miód do smaku.

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy około 10 minut. Gotowy, gorący napój możemy udekorować przyprawami, suszoną żurawiną i plastrami pomarańczy tak, aby idealnie oddawał atmosferę świątecznego spotkania przy stole.

Soki można wykorzystywać w świątecznej kuchni na wiele sposobów. Napoje cytrusowe idealnie pasują do potraw mięsnych. Indyk podlewany podczas pieczenia sokiem pomarańczowym nabierze wspaniałego aromatu, a ciasto przygotowane z dodatkiem gęstego, wieloowocowego soku zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia nie bójmy się kulinarnych eksperymentów. Pamiętajmy, że możemy łatwo połączyć dobroczynne działanie soków z ich walorami smakowymi.

* Przepis przygotowała marka TYMBARK

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (145 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...