Grzaniec z soku jabłkowego – alternatywa dla kompotu z suszu
Tutaj znajdziesz m.in przepis na specjalny świąteczny sok.
Podczas rodzinnych posiłków w Święta Bożego Narodzenia możemy zaskoczyć naszych bliskich oryginalnym sposobem podania soku. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnej wigilijnej potrawy kompotu z suszu, będzie np. grzaniec z soku jabłkowego. To idealna propozycja na zimowy wieczór – działa rozgrzewająco i doskonale pasuje do świątecznych potraw, zarówno deserów, jak i mięs (szczególnie drobiu).
Składniki:
- 1 l soku jabłkowego,
1 laseczka cynamonu,
5 goździków,
skórka z jednej pomarańczy (wcześniej sparzona, pocięta na paseczki nożykiem do obierania warzyw),
cukier trzcinowy lub miód do smaku.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy około 10 minut. Gotowy, gorący napój możemy udekorować przyprawami, suszoną żurawiną i plastrami pomarańczy tak, aby idealnie oddawał atmosferę świątecznego spotkania przy stole.
Soki można wykorzystywać w świątecznej kuchni na wiele sposobów. Napoje cytrusowe idealnie pasują do potraw mięsnych. Indyk podlewany podczas pieczenia sokiem pomarańczowym nabierze wspaniałego aromatu, a ciasto przygotowane z dodatkiem gęstego, wieloowocowego soku zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia nie bójmy się kulinarnych eksperymentów. Pamiętajmy, że możemy łatwo połączyć dobroczynne działanie soków z ich walorami smakowymi.
* Przepis przygotowała marka TYMBARK