Słodki i delikatny zimowy grzaniec z jajkiem. Rozgrzeje i jest pomocny przy walce z przeziębieniem

Świąteczna atmosfera sprzyja spotkaniom z rodziną i znajomymi. Każde wyjście z domu jest też równoznaczne z bolesnym zetknięciem z mroźną temperaturą. Szybko jednak można się rozgrzać i zrelaksować, sięgając po grzaniec z jajkiem. Ten dodatek oraz korzenne przyprawy wesprą przy okazji pracę układu odpornościowego, tym samym wzmacniając nas w okresie przeziębień. Wypita okazyjnie szklaneczka będzie nie tylko smacznym, ale przede wszystkim rozgrzewającym doświadczeniem.

Piwny grzaniec z jajkiem to jedna z odsłon rozgrzewających napojów, które są jak najbardziej pożądane w sezonie jesienno-zimowym. Niewiele osób jednak podgrzewając piwo wiedziało, że trunek dobrze komponuje się z jajkiem. I to nie tylko jeśli chodzi o smak. Wzbogacony koglem moglem, przyprawami korzennymi i imbirem będzie pomocny w walce z przeziębieniami. A jak wiadomo sezon na choroby trwa w najlepsze. Pokażemy wam jak przyrządzić ten napój, który już pokochali już przede wszystkim miłośnicy zimowych sportów.

kolaż własny redakcji, źródło: www.pixabay.com

Słodki i delikatny zimowy grzaniec z jajkiem. Rozgrzeje i jest pomocny przy walce z przeziębieniem

Jest słodkie i delikatne, dlatego nie boimy się użyć stwierdzenia, że bardziej kobiece niż klasyczne piwo. A wszystko za sprawą utartego i dodanego żółtka oraz naszych ulubionych korzennych przypraw, które sprawiają, że aromat grzańca wypełnia całe pomieszczenie.  Taki mix zadziała przede wszystkim rozgrzewająco, dlatego sięgają po niego często osoby uprawiające sporty zimowe, po całodziennym szusowaniu. Ale w temperaturach, z którymi obecnie mamy do czynienia, możesz przemarznąć nawet wracając z pracy, dlatego taki wieczorny alkoholowy deser na pewno sprawi, że poczujesz się lepiej. To również świetny dodatek do świątecznych spotkań. Co więcej, wypity właśnie od święta pomoże nam wzmocnić odporność. A to za sprawą przede wszystkim dodatków, które podgrzane jeszcze chętniej są przyjmowane przez nasz organizm. Żółtko, imbir i przyprawy korzenne wspomagają pracę układu odpornościowego, który przecież wsparcia potrzebuje w okresie przeziębień. Samo piwo natomiast zawiera cenne witaminy z grupy B.

 

Przepis na grzańca z jajkiem

Potrzebujesz:

  • 250 ml piwa – najlepiej jasnego
  • 4 goździki
  • 1/3 łyżeczki pokrojonego korzenia imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczkę miodu (lub cukru)
  • żółtko jajka

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy piwo i dodajemy nasze przyprawy czyli goździki, imbir i cynamon. Podgrzewaj mieszankę na małym ogniu, a w tym czasie utrzyj żółtko z miodem (lub cukrem), tak aby powstał kogel-mogel. Dodajemy go powoli do gorącego piwa i czekamy około minuty aż się zagotuje. Napój przelewamy do kufelka lub dla efektu do ozdobnych szklanek na grzańce. Napój nie musimy już niczym ozdabiać – zrobią to za nas przyprawy połączone z piwną pianką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (91 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. MarciaMarcia  17 grudnia 2018 07:27

    FuJ !

    Odpowiedz
  2. janka1312  17 grudnia 2018 19:13

    czuję, że mi by to nie smakowało

    Odpowiedz
  3. Magdalena  18 grudnia 2018 01:52

    Chyba bym tego nie wypiła..

    Odpowiedz
  4. Joanna  20 grudnia 2018 10:36

    Piłam wersję bez imbiru – naprawde dobre, tylko nieco więcej cukru potrzeba niż tutaj podano, żeby to żółtko zrobiło się kremowe. Ale przyznam… imbir mi tutaj nie pasuje.

    Odpowiedz
    • Jaworka  29 grudnia 2018 18:51

      W okresie jesiennym mąż robi sobie takie grzańce i czasami też coś mi się dostanie. Z imbirem jest ostrzejsze

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany