Grillowe szaleństwo – alternatywne przepisy

Sezon grillowy w pełni i – choć pogoda nas nie rozpieszcza – w wielu domach nastąpiło już otwarcie sezonu. Firma Kupiec, z myślą o tych którzy  dbają o linię lub np. nie jedzą mięsa, jak również dla tych, którzy od czasu do czasu mogą sobie pozwolić na grillowe szaleństwo, przygotowała kilka alternatywnych przepisów, które świetnie się sprawdzą w czasie spotkań ze znajomymi. Smacznego!

grillowane potrawy

fot. freepik Kamran Aydinov

Owocowe szaszłyki z jogurtowo-rumowym sosem z otrębami żytnimi

Składniki:

  • Sos:
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 200g jogurtu naturalnego
  • kieliszek rumu
  • cukier puder
  • Szaszłyki:
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 ananas

Przygotowanie:

Składniki sosu połączyć ze sobą, dodać cukru do smaku. Owoce pokroić w kostkę, nabić na szpatułki. Grillować ok 15 minut, podawać z sosem.

Kebab z mięsa wieprzowego i wołowego z kuskusem

Składniki:

  • 50 g kaszy kuskusu Kupiec
  • 150 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • Do podania:
  • Tortilla
  • Sałata,
  • Pomidory
  • Cebula
  • Chilli

Przygotowanie:

Kuskus przygotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Gotowy kuskus wymieszać z mięsem, cebulą i przyprawami. Na patyczkach od szaszłyków uformować podłużne kebaby. Grillować z każdej strony po 5-7 minut. Podawać w podgrzanej na grillu tortilli z sałatami i warzywami. Można podać z łyżką gęstej śmietany.

Pita z grillowanym kurczakiem, warzywami i sosem jogurtowo – otrębowym (otręby śliwkowe)

Składniki:

  • 50g otrąb granulowanych ze śliwkami firmy Kupiec
  • 200g naturalnego jogurtu
  • 4 gotowe chlebki pita
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytrynu
  • 1 papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Przygotowanie:

Otręby połączyć z jogurtem doprawić solą, pieprzem, oregano i tartą skórką cytryny. Warzywa pokroić w plasterki doprawić oliwą i rozmarynem. Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Chlebki pita, kurczaka i warzywa upiec na grillu. Kurczaka pokroić w plastry, warzywa doprawić solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki umieścić w chlebku pita, podawać z sosem jogurtowo-otrębowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (313 głosów, średnia: 4,45 z 5)
loading... zapisuję głos...