Grillowe szaleństwo – alternatywne przepisy
Sezon grillowy w pełni i – choć pogoda nas nie rozpieszcza – w wielu domach nastąpiło już otwarcie sezonu. Firma Kupiec, z myślą o tych którzy dbają o linię lub np. nie jedzą mięsa, jak również dla tych, którzy od czasu do czasu mogą sobie pozwolić na grillowe szaleństwo, przygotowała kilka alternatywnych przepisów, które świetnie się sprawdzą w czasie spotkań ze znajomymi. Smacznego!

fot. freepik Kamran Aydinov
Owocowe szaszłyki z jogurtowo-rumowym sosem z otrębami żytnimi
Składniki:
- Sos:
 - 2 łyżki otrąb żytnich
 - 200g jogurtu naturalnego
 - kieliszek rumu
 - cukier puder
 - Szaszłyki:
 - 2 jabłka
 - 2 gruszki
 - 1 ananas
 
Przygotowanie:
Składniki sosu połączyć ze sobą, dodać cukru do smaku. Owoce pokroić w kostkę, nabić na szpatułki. Grillować ok 15 minut, podawać z sosem.
Kebab z mięsa wieprzowego i wołowego z kuskusem
Składniki:
- 50 g kaszy kuskusu Kupiec
 - 150 g mięsa mielonego wołowego
 - 150 g mięsa mielonego wieprzowego
 - 1 cebula, drobno pokrojona
 - 1/2 łyżeczki curry
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - 1 łyżeczka tartego imbiru
 - 1 łyżeczka soli
 - Do podania:
 - Tortilla
 - Sałata,
 - Pomidory
 - Cebula
 - Chilli
 
Przygotowanie:
Kuskus przygotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Gotowy kuskus wymieszać z mięsem, cebulą i przyprawami. Na patyczkach od szaszłyków uformować podłużne kebaby. Grillować z każdej strony po 5-7 minut. Podawać w podgrzanej na grillu tortilli z sałatami i warzywami. Można podać z łyżką gęstej śmietany.
Pita z grillowanym kurczakiem, warzywami i sosem jogurtowo – otrębowym (otręby śliwkowe)
Składniki:
- 50g otrąb granulowanych ze śliwkami firmy Kupiec
 - 200g naturalnego jogurtu
 - 4 gotowe chlebki pita
 - 2 małe piersi z kurczaka
 - 2 łyżki oliwy
 - sok z 1/2 cytryny
 - skórka z 1/2 cytrynu
 - 1 papryka
 - 1 bakłażan
 - 1 cukinia
 - 1 łyżeczka oregano
 - 1 łyżeczka rozmarynu
 
Przygotowanie:
Otręby połączyć z jogurtem doprawić solą, pieprzem, oregano i tartą skórką cytryny. Warzywa pokroić w plasterki doprawić oliwą i rozmarynem. Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Chlebki pita, kurczaka i warzywa upiec na grillu. Kurczaka pokroić w plastry, warzywa doprawić solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki umieścić w chlebku pita, podawać z sosem jogurtowo-otrębowym.


 (313 głosów, średnia: 4,45 z 5)