Grillowany rybny burger cytrynowy
Ten dość nietypowy przepis na danie: grillowany rybny burger cytrynowy z pewnością będzie zaskoczeniem dla tych wszystkich, co lubią grillowane ryby.
Grillowany rybny burger cytrynowy
Składniki:
- 400 g filetu z dorsza
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
- 1 jajko
- 150 g mąki
- Starta skórka z 2 cytryn
- 4 bułeczki
- kilka liści sałaty karbowanej
- 3-4 rzodkiewki
- 1 czerwona cebula
- garść posiekanego kopru
- biały serek np. bieluch
- olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
Dorsza myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości, wkładamy do naczynia, w którym będziemy mogli go zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sos sojowy Kikkoman, skórkę z cytryny, posiekany koper i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu lepszego połączenia składników. W tym czasie kroimy rzodkiewkę i cebule w cienkie plastry. Za pomocą drewnianej łyżki umieszczamy nasze „ciasto” na ruszcie i grillujemy do uzyskania złocistego koloru. Bułeczki kroimy na pół i na dolną część kładziemy liść sałaty karbowanej następnie usmażonego Fishburgera, kilka plasterków rzodkiewki, czerwonej cebuli i dla podkreślenia smaku łyżeczkę białego serka, na koniec zakładamy drugą część bułki. Gotowy – lekki i pyszny!