Grillowany rybny burger cytrynowy

Ten dość nietypowy przepis na danie: grillowany rybny burger cytrynowy z pewnością będzie zaskoczeniem dla tych wszystkich, co lubią grillowane ryby.

Grillowany rybny burger cytrynowy

Grillowany rybny burger cytrynowy

Składniki:

  • 400 g filetu z dorsza
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • Starta skórka z 2 cytryn
  • 4 bułeczki
  • kilka liści sałaty karbowanej
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula
  • garść posiekanego kopru
  • biały serek np.  bieluch
  • olej słonecznikowy do smażenia

 

Wykonanie:

Dorsza myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości, wkładamy do naczynia, w którym będziemy mogli go zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sos sojowy Kikkoman, skórkę z cytryny, posiekany koper i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu lepszego połączenia składników. W tym czasie kroimy rzodkiewkę i cebule w cienkie plastry. Za pomocą drewnianej łyżki umieszczamy nasze „ciasto” na ruszcie i grillujemy do uzyskania złocistego koloru. Bułeczki kroimy na pół i na dolną część kładziemy liść sałaty karbowanej następnie usmażonego Fishburgera, kilka plasterków rzodkiewki, czerwonej cebuli i dla podkreślenia smaku łyżeczkę białego serka, na koniec zakładamy drugą część bułki. Gotowy – lekki i pyszny!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (189 głosów, średnia: 4,59 z 5)
loading... zapisuję głos...