Grillowany rostbef z młodymi warzywami
Składniki na grillowany rostbef z młodymi warzywami :
- 2 szt. rostbefu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 4 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu
- 100 ml białego wina
- ½ chilli
- 20 g masła
- ¼ pęczka koperku
Wykonanie:
Rostbef nasmaruj oliwą, ułóż na rozgrzanym grillu, kiedy zobaczysz pęcherzyki wody na mięsie odwróć na drugą stronę, grilluj około 7 minut z każdej strony. Przełóż na papier, aby mięso odpoczęło.
Młode warzywa umyj i wyczyść szczoteczką – nie obieraj. Przesmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, podlej winem – odparuj. Następnie zalej bulionem i gotuj około 20 minut na małym ogniu.
Warzywa przekrój w połowie i ustaw je w pionie obok mięsa.
Autorski przepis Chefa Darka Kuźniaka – w ramach akcji „Weź się za wołowinę”
Komentarze
Wygląda pysznie 🙂 Uwielbiam grillowane mięso! Muszę rozpocząć wreszcie sezon grillowy
Nie mogę się doczekać rozpoczęcia sezonu grilowego 😀
ja tez oby pogoda dopisała na weekend majowy:)
To ja poproszę młode warzywa.
Bardzo apetyczne danie.
Czy aby na pewno nie jest czerwone to mięso w środku?
Lekko,łatwo i przyjemnie!
Zbliża się czas grillowy więc taki przepis jak najbardziej na czasie ja lubie także karczek z grilla
Mmm musi być pyszne 🙂
Jeszcze trochę za zimno, aby posiedzieć przy grillu, ale przepis jak najbardziej do wypróbowania.
ładnie podane:)
W końcu nadciągnął sezon grillowy – uwielbiam to . Z największą przyjemnością wypróbuję zarówno ten przepis , jak i wiele innych , które już wcześniej wpadły mi w oko 🙂
smakowicie wygląda,palce lizać…
Wspaniały przepis już zapisany w zeszycie,teraz tylko czeka na realizację
Kiedyś wypróbuję 🙂