Grillowany rostbef z młodymi warzywami
Składniki na grillowany rostbef z młodymi warzywami :
- 2 szt. rostbefu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 4 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu
- 100 ml białego wina
- ½ chilli
- 20 g masła
- ¼ pęczka koperku
Wykonanie:
Rostbef nasmaruj oliwą, ułóż na rozgrzanym grillu, kiedy zobaczysz pęcherzyki wody na mięsie odwróć na drugą stronę, grilluj około 7 minut z każdej strony. Przełóż na papier, aby mięso odpoczęło.
Młode warzywa umyj i wyczyść szczoteczką – nie obieraj. Przesmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, podlej winem – odparuj. Następnie zalej bulionem i gotuj około 20 minut na małym ogniu.
Warzywa przekrój w połowie i ustaw je w pionie obok mięsa.
Autorski przepis Chefa Darka Kuźniaka – w ramach akcji „Weź się za wołowinę”