Grillowany filet z kaczki z zielonym purée i sosem czosnkowo – ziołowym

Grillowany-filet-z-kaczki-z-zielonym-purée-i-sosem-czosnkowo-–-ziołowym

Składniki na grillowany filet z kaczki :

  • – 4 piersi kaczki ze skórą
  • – sól, pieprz do smaku
  • – sos czosnkowo – ziołowy Tarsmak
  • – 600 g ziemniaków
  • – 150 g mrożonego szpinaku purée
  • – 1 łyżka masła
  • – 3 ząbki czosnku
  • – sól (do osolenia ziemniaków)

Wykonanie:

Skórę na piersiach z kaczki naciąć w kratkę, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą. Pod koniec smażenia zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i poddusić na małym ogniu ok. 8-10 minut.

Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, rozmrożony szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak „puści wodę”, należy ją odlać. Wszystko dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Gotowe piersi z kaczki pokroić w dwucentymetrowe plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak. Podawać z zielonym puree.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (245 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  1 maja 2015 10:37

    Grillowanej kaczki jeszcze nie jadłam, a ta ze zdjęcia wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
  2. macierzanka  1 maja 2015 13:02

    Uwielbiam kaczkę ,ale grillowanej też nigdy nie jadłam, lubię nowości ,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  3. Patriszia  1 maja 2015 15:24

    Wygląda pysznie 🙂 Chętnie zjadłabym takie danie 🙂

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  1 maja 2015 16:54

    Pięknie i apetycznie wygląda.

    Odpowiedz
  5. Elżbieta Wawer  1 maja 2015 17:51

    Pieczoną z jabłkami robiłam ale grilowanej jeszcze nie a wygląda bardzo smakowicie

    Odpowiedz
  6. bbo  2 maja 2015 20:42

    Kaczka, marzenie…

    Odpowiedz
  7. scrabble  15 lutego 2016 18:38

    Uwielbiam kaczkę, z przepisu skorzystam.

    Odpowiedz
  8. joanna252  13 kwietnia 2016 17:26

    Nie jadłam kaczki ale ten przepis mi się podoba i chętnie go wypróbuję i dodaję do zakładki ulubione 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany