Grillowane steki z rostbefu z Tequill’ą

Grillowane steki z rostbefu z Tequill’ą

Czas przygotowania dania: Grillowane steki z rostbefu z Tequill’ą –  25 min.

Ilość porcji: 4
Trudność: łatwe
Kuchnia meksykańska

Składniki na Grillowane steki z rostbefu z Tequill’ą:

  • Steki z rostbefu – 4 szt. po ok. 150 g
  • Sos Steak Hellman’s – 4 łyżki
  • Przyprawa Grill do żeberek Knorr – 1 łyżeczka
  • Sok z 1 pomarańcza
  • Tequila – 30 ml
  • Papryczka chilli posiekana – 1 szt.
  • Świeża kolendra – 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Mieszane sałaty- 4 porcje
  • Suszone pomidory – 6 szt. (pokrojone w cienkie paseczki) w oliwie
  • Oliwa (z suszonych pomidorów) – 3 łyżki
  • Starty ser parmezan lub inny twardy ser – 2 łyżki (najlepiej w płatkach)

 

Sposób przygotowania:

  1. Steki umyj i osusz na papierowym ręczniku.
  2. W miseczce wymieszaj Sos Hellman’s, przyprawę Knorr, Tequillę, pomarańczowy sok, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.
  3. Powstałą marynatą posmaruj dokładnie wołowe steki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce.
  4. Po tym czasie steki połóż na dobrze rozgrzanym grillu i smaż ok. 15-20 minut, odwracając co jakiś czas. Czas smażenia jest zależny od tego, jak mocno wysmażoną wołowinę lubisz.
  5. Sałatę wymieszaj delikatnie z pomidorami, polej oliwą i posyp startym serem. Gotowe steki podawaj z sałatą i pieczywem.

 

Rada szefa kuchni: Usmażone steki zawiń w aluminiową folię i odstaw po usmażeniu na 3 minuty na bok, aby „odpoczęły”. Mięso będzie soczyste.

Zobacz także:  Szaszłyki z ananasem, pikantną salsą z kaparami oraz krewetkami

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (159 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...