Grillowane steki z rostbefu z Tequill’ą
Czas przygotowania dania: Grillowane steki z rostbefu z Tequill’ą – 25 min.
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwe
Kuchnia meksykańska
Składniki na Grillowane steki z rostbefu z Tequill’ą:
- Steki z rostbefu – 4 szt. po ok. 150 g
- Sos Steak Hellman’s – 4 łyżki
- Przyprawa Grill do żeberek Knorr – 1 łyżeczka
- Sok z 1 pomarańcza
- Tequila – 30 ml
- Papryczka chilli posiekana – 1 szt.
- Świeża kolendra – 1 pęczek
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Mieszane sałaty- 4 porcje
- Suszone pomidory – 6 szt. (pokrojone w cienkie paseczki) w oliwie
- Oliwa (z suszonych pomidorów) – 3 łyżki
- Starty ser parmezan lub inny twardy ser – 2 łyżki (najlepiej w płatkach)
Sposób przygotowania:
- Steki umyj i osusz na papierowym ręczniku.
- W miseczce wymieszaj Sos Hellman’s, przyprawę Knorr, Tequillę, pomarańczowy sok, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.
- Powstałą marynatą posmaruj dokładnie wołowe steki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce.
- Po tym czasie steki połóż na dobrze rozgrzanym grillu i smaż ok. 15-20 minut, odwracając co jakiś czas. Czas smażenia jest zależny od tego, jak mocno wysmażoną wołowinę lubisz.
- Sałatę wymieszaj delikatnie z pomidorami, polej oliwą i posyp startym serem. Gotowe steki podawaj z sałatą i pieczywem.
Rada szefa kuchni: Usmażone steki zawiń w aluminiową folię i odstaw po usmażeniu na 3 minuty na bok, aby „odpoczęły”. Mięso będzie soczyste.
Zobacz także: Szaszłyki z ananasem, pikantną salsą z kaparami oraz krewetkami