Grillowane skrzydełka „Palce lizać”
Te doskonałe grillowane skrzydełka z pewnością nasycą największych łasuchów. Palce lizać!
Składniki na grillowane skrzydełka :
- 10 skrzydełek kurczaka (ok. 1kg)
- pieprz do smaku
- ½ cytryny
- 14 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Skrzydełka umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać marynatę Teriyaki, miód i olej. Skrzydełka wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a jeśli masz czas najlepiej na całą noc. W międzyczasie skrzydełka można przemieszać. Mocno rozgrzać grilla, skrzydełka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem tacce, jedno obok drugiego. Przykryć folią aluminiową i piec przez około 70 minut, do czasu aż mięso będzie.