Grillowane papryki z pikantnym farszem

Sezon na grilla zwykle w Polsce rusza wraz z nastaniem weekendu majowego. To właśnie wtedy wielu z nas ochoczo organizuje spotkania z rodziną czy przyjaciółmi na ogrodzie delektując się smakiem przyrządzanych na świeżym powietrzu potraw. Dlatego jeśli nie masz pomysłu na danie, które będzie jednocześnie pyszne i zdrowe wypróbuj grillowane papryki z farszem opiekane nad żywym ogniem. Ich wyborny smak może Cię miło zaskoczyć!

Spis treści:

grillowane papryki

Grillowane papryki z farszem to jedno z prostszych w wykonaniu dań, za to smakuje wybornie/ Fot. mat. nadesłane

Jaki wybrać ser do grillowanych potraw?

Okazuje się, że nie jest to tak proste jakby mogło się wydawać. Wybierając się do supermarketu z zakupową listą składników na grilla nie wystarczy wrzucić do koszyka byle jaki ser żółty. Ważna jest jego wilgotność, która przekłada się na wygląd i konsystencję przyrządzanych potraw.

„Wybierając ser żółty do zapiekania, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego wilgotność. Sery o większej wilgotności topią się znacznie lepiej ze względu na luźniejsze rozłożenie białek mleka uwalniających się podczas produkcji sera. Z kolei sery suche po roztopieniu są znacznie bardziej oleiste i wyraźnie oddzielają się od reszty składników” – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki.

grillowane papryki

Papryki z grilla można napełniać zarówno farszem mięsnym, jak i tym w wersji wegetariańskiej/ Fot. Mat. nadesłane

Jak przygotować grillowane papryki z pikantnym farszem?

Przygotowanie takiej warzywno-mięsnej przekąski jest dziecinnie łatwe. Oto krótki przepis na jej wykonanie:

Składniki:

– 3 świeże papryki kolorowe,

– 600 g mielonej baraniny (można zastąpić innym mięsem, np.: wieprzowo-wołowym),

– 1,5 łyżeczki płatków chili,

– 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki,

– 2 gałązki świeżego rozmarynu,

– sól do smaku.

Wykonanie:

  1. Paprykę umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce, na grubych oczkach i połowę wymieszaj z mięsem.
  3. Dodaj również posiekany rozmaryn, płatki chili, sól do smaku i całość wymieszaj.
  4. Tak przygotowanym farszem luźno (nie ubijając) wypełnij połówki papryk.
  5. Posyp pozostałym serem i grilluj na wolnym ogniu pod przykryciem.
  6. Podawaj z bagietką pszenną.

Smacznego!

Zobacz także jakie inne pomysły na dania z grilla z warzywami warto wykorzystać. Znajdziesz je w tym artykule:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (11 głosów, średnia: 5,00 z 5)
zapisuję głos...