Grillowane papryki z pikantnym farszem
Sezon na grilla zwykle w Polsce rusza wraz z nastaniem weekendu majowego. To właśnie wtedy wielu z nas ochoczo organizuje spotkania z rodziną czy przyjaciółmi na ogrodzie delektując się smakiem przyrządzanych na świeżym powietrzu potraw. Dlatego jeśli nie masz pomysłu na danie, które będzie jednocześnie pyszne i zdrowe wypróbuj grillowane papryki z farszem opiekane nad żywym ogniem. Ich wyborny smak może Cię miło zaskoczyć!
Spis treści:
Jaki wybrać ser do grillowanych potraw?
Okazuje się, że nie jest to tak proste jakby mogło się wydawać. Wybierając się do supermarketu z zakupową listą składników na grilla nie wystarczy wrzucić do koszyka byle jaki ser żółty. Ważna jest jego wilgotność, która przekłada się na wygląd i konsystencję przyrządzanych potraw.
„Wybierając ser żółty do zapiekania, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego wilgotność. Sery o większej wilgotności topią się znacznie lepiej ze względu na luźniejsze rozłożenie białek mleka uwalniających się podczas produkcji sera. Z kolei sery suche po roztopieniu są znacznie bardziej oleiste i wyraźnie oddzielają się od reszty składników” – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki.
Jak przygotować grillowane papryki z pikantnym farszem?
Przygotowanie takiej warzywno-mięsnej przekąski jest dziecinnie łatwe. Oto krótki przepis na jej wykonanie:
Składniki:
– 3 świeże papryki kolorowe,
– 600 g mielonej baraniny (można zastąpić innym mięsem, np.: wieprzowo-wołowym),
– 1,5 łyżeczki płatków chili,
– 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki,
– 2 gałązki świeżego rozmarynu,
– sól do smaku.
Wykonanie:
- Paprykę umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż gniazda nasienne.
- Ser żółty zetrzyj na tarce, na grubych oczkach i połowę wymieszaj z mięsem.
- Dodaj również posiekany rozmaryn, płatki chili, sól do smaku i całość wymieszaj.
- Tak przygotowanym farszem luźno (nie ubijając) wypełnij połówki papryk.
- Posyp pozostałym serem i grilluj na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Podawaj z bagietką pszenną.
Smacznego!
Zobacz także jakie inne pomysły na dania z grilla z warzywami warto wykorzystać. Znajdziesz je w tym artykule: