Grillowane owoce – 3 top pomysły na lekkie potrawy z grilla
Lubicie potrawy z grilla? Z pewnością w większości przypadków odpowiedź jest twierdząca. Wśród grillowanej karkówki, kiełbas czy innych mięs coraz częściej kładziemy obok nich warzywa, sery czy pieczywo. Dzisiaj proponujemy, aby dołożyć także owoce i bakalie. Możecie je wykorzystać jako ciepły deser po posiłku lub mogą grać pierwsze skrzypce na grillowym ruszcie. Oto przepisy na lekkie potrawy lub desery z grilla, którym trudno się oprzeć!
Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem
Składniki:
4 gruszki
75 g Orzechów włoski Chandler Bakalland
125 g sera camembert
świeża rukola
syrop z agawy
Sposób wykonania:
Ser camembert zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Gruszkę kroimy w ósemki i kładziemy na grillu obok sera. Po zrumienieniu gruszek przekładamy je na talerze wyłożony świeżą, umytą rukolą. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy syropem z agawy. Ser pleśniowy odwijamy z folii aluminiowej i układamy na gruszkach. Po przekrojeniu skorupki roztopiony ser rozleje się po słodkich gruszkach stanowiąc smaczny kontrast smaków.
Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii
Składniki:
1 duży ananas
75 g Orzechy pinii Bakalland
1 opakowanie naturalnego serka kremowego
5 łyżek miodu
szczypta cynamonu
świeża melisa
połówka cytryny
Sposób wykonania:
Obieramy ananasa i wydrążamy środek. Kroimy miąższ w grube plastry i smarujemy je przy pomocy pędzelka miodem. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Gdy zacznie się rumienić, przekładamy na drugą stronę. W tym czasie łyżką nakładamy serek kremowy, aby miał szansę delikatnie rozpuścić się na rozgrzanym ananasie. Po zarumienieniu drugiej strony przekładamy na talerz, posypujemy orzechami pinii i przyozdabiamy listkami świeżej melisy. Polej sokiem cytryny, aby przełamać słodki smak dania.
Sałata z brzoskwiniami BBQ
Składniki:
1 kg świeżych brzoskwini
opakowanie świeżego szpinaku
100 g sera koziego
75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
ocet balsamiczny
Sposób wykonania:
Brzoskwinie przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Na talerzu wykładamy świeży, umyty szpinak, na nim kładziemy ugrillowane owoce. Całość posypujemy orzechami włoskimi, rozdrobnionym serem kozim i polewamy octem balsamicznym.