Przepis na grillowane naleśniki ze szpinakiem i hummusem

Przepis na grillowane naleśniki ze szpinakiem i hummusem

Składniki:

  • ½ hummusu
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki żytniej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki suszonej papryki
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, mleko, wodę, szczyptę soli oraz pieprzu. Z powstałego ciasta smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki, które następnie smarujemy warstwą hummusu, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy szczyptą suszonej papryki. Kolejno na rozgrzanej patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy świeży szpinak (przez około 6 minut). Farsz nakładamy na naleśniki, które zwijamy w rulon lub w kwadrat.

Przepisy na różne ciasto na naleśniki

Przepisy na różne ciasto na naleśniki

Ciasto na naleśniki może być różnorodne, począwszy od smaku (słodkie, wytrawne) po wielość składników. Mona użyć białej mąki, pełnoziarnistej lub kukurydzianej. Podobnie jest z mlekiem - drugim podstawowym składnikiem - od słodkiego - kokosowego lub waniliowe po mleko sojowe dla alergików. Oto różne przepisy na ciasto naleśnikowe.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (238 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. sylwiawes  27 lipca 2017 13:03

    Świetny przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. ewalub  27 lipca 2017 13:24

    Naleśniki ze szpinakiem czasem robię, ale jeszcze nie próbowałam z dodatkiem hummusu. Ciekawe czy w takiej wersji posmakowałyby mojej rodzinie?

    Odpowiedz
  3. paulaalfc  27 lipca 2017 15:34

    Ciekawy przepis. 🙂

    Odpowiedz
  4. martucha180  27 lipca 2017 16:44

    Apetycznie wyglądają.

    Odpowiedz
  5. nilkaa3  27 lipca 2017 19:13

    Szpinak uwielbiam i mogłabym jeść codziennie, zdarzyło mi się już zrobić z nim także naleśniki. W tym przepisie zdecydowanie odstrasza mnie hummus, na samą myśl mnie mdli..

    Odpowiedz
  6. gosia141088  31 lipca 2017 08:38

    ojej ale mi ochoty narobiliscie a ja siedzę w pracy i pzoostało mi jeszcze 7 godzin

    Odpowiedz
  7. Aneta  15 listopada 2017 14:46

    Bardzo ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany