Przepis na grillowane naleśniki ze szpinakiem i hummusem

grillowane naleśniki

Fot. Jasmeen

 

Składniki:

  • ½ hummusu marki Jasmeen
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki żytniej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki suszonej papryki
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania: 

 

W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, mleko, wodę, szczyptę soli oraz pieprzu. Z powstałego ciasta smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki, które następnie smarujemy warstwą hummusu, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy szczyptą suszonej papryki. Kolejno na rozgrzanej patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy świeży szpinak (przez około 6 minut). Farsz nakładamy na naleśniki, które zwijamy w rulon.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (87 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. sylwiawes  27 lipca 2017 13:03

    Świetny przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. ewalub  27 lipca 2017 13:24

    Naleśniki ze szpinakiem czasem robię, ale jeszcze nie próbowałam z dodatkiem hummusu. Ciekawe czy w takiej wersji posmakowałyby mojej rodzinie?

    Odpowiedz
  3. paulaalfc  27 lipca 2017 15:34

    Ciekawy przepis. 🙂

    Odpowiedz
  4. martucha180  27 lipca 2017 16:44

    Apetycznie wyglądają.

    Odpowiedz
  5. nilkaa3  27 lipca 2017 19:13

    Szpinak uwielbiam i mogłabym jeść codziennie, zdarzyło mi się już zrobić z nim także naleśniki. W tym przepisie zdecydowanie odstrasza mnie hummus, na samą myśl mnie mdli..

    Odpowiedz
  6. gosia141088  31 lipca 2017 08:38

    ojej ale mi ochoty narobiliscie a ja siedzę w pracy i pzoostało mi jeszcze 7 godzin

    Odpowiedz
  7. Aneta  15 listopada 2017 14:46

    Bardzo ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.