Przepis na grillowane naleśniki ze szpinakiem i hummusem
Składniki:
- ½ hummusu
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki żytniej
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki suszonej papryki
- 3 garści świeżego szpinaku
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, mleko, wodę, szczyptę soli oraz pieprzu. Z powstałego ciasta smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki, które następnie smarujemy warstwą hummusu, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy szczyptą suszonej papryki. Kolejno na rozgrzanej patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy świeży szpinak (przez około 6 minut). Farsz nakładamy na naleśniki, które zwijamy w rulon lub w kwadrat.