Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

Czas przygotowania dania: Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem – 25 min.
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwe

Składniki na Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem:

  • Kotlety schabowe z kostką – 4 szt. (po ok. 150 g)
  • Ketchup pikantny Hellmann’s – 2 łyżki
  • Przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżeczka
  • Boczek wędzony – 80 g
  • Ser pleśniowy blue – 50 g
  • Miód – 3 łyżki
  • Musztarda dijon – 1 łyżeczka
  • Whiskey – 30 ml
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety osusz na papierowym ręczniku. Każdy z nich natnij ostrym i cienkim nożem w taki sposób, aby powstała kieszonka.
  2. Boczek oraz ser pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem. Przygotowanym farszem napełnij kotlet,y a następnie zepnij wykałaczkami.
  3. W miseczce połącz Ketchup Hellmann’s, przyprawę Knorr, miód, musztardę, alkohol oraz oliwę.
  4. Wszystko dokładnie wymiesza, a następnie w powstałej marynacie zanurz przygotowane kotlety i odstaw na pół godziny do lodówki.
  5. Po tym czasie smaż je na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe podawaj z sałatą i np. grillowaną ziołową bagietką.

 

Rada szefa kuchni: Zamiast pleśniowego sera blue możesz użyć innego rodzaju sera np. oscypka i podać później gotowe steki z żurawiną.

Zobacz także: Grillowana karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (207 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...