Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

Czas przygotowania dania: Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem – 25 min.
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwe

Składniki na Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem:

  • Kotlety schabowe z kostką – 4 szt. (po ok. 150 g)
  • Ketchup pikantny Hellmann’s – 2 łyżki
  • Przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżeczka
  • Boczek wędzony – 80 g
  • Ser pleśniowy blue – 50 g
  • Miód – 3 łyżki
  • Musztarda dijon – 1 łyżeczka
  • Whiskey – 30 ml
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety osusz na papierowym ręczniku. Każdy z nich natnij ostrym i cienkim nożem w taki sposób, aby powstała kieszonka.
  2. Boczek oraz ser pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem. Przygotowanym farszem napełnij kotlet,y a następnie zepnij wykałaczkami.
  3. W miseczce połącz Ketchup Hellmann’s, przyprawę Knorr, miód, musztardę, alkohol oraz oliwę.
  4. Wszystko dokładnie wymiesza, a następnie w powstałej marynacie zanurz przygotowane kotlety i odstaw na pół godziny do lodówki.
  5. Po tym czasie smaż je na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe podawaj z sałatą i np. grillowaną ziołową bagietką.

 

Rada szefa kuchni: Zamiast pleśniowego sera blue możesz użyć innego rodzaju sera np. oscypka i podać później gotowe steki z żurawiną.

Zobacz także: Grillowana karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (201 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  30 czerwca 2015 12:15

    Tylko po co Whiskey ja się pytam?

    Odpowiedz
    • Żanett  30 czerwca 2015 13:44

      Też pomyślałam, że po co ten łiskacz ;p Zamiast niego dodałabym do tego mięska hm….jeszcze mięska? 😀

      Odpowiedz
  2. luko  30 czerwca 2015 13:44

    Zrobiłam ale na filecie z kurczaka. Też dobre:)

    Odpowiedz
  3. luna341  30 czerwca 2015 18:05

    o 🙂 ciekawe 🙂

    Odpowiedz
  4. martucha180  30 czerwca 2015 20:29

    Ja bez sera pleśniowego

    Odpowiedz
  5. Patriszia  1 lipca 2015 10:18

    Bez whiskey i sera pleśniowego byłoby idealnie dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  1 lipca 2015 12:33

    Zrezygnowała bym z boczku. Ale przepis bardzo ciekawy

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  1 lipca 2015 14:36

    Pycholoza

    Odpowiedz
  8. marcia7  1 lipca 2015 20:32

    już wiem co w sobotę na grilla

    Odpowiedz
  9. macierzanka  13 lipca 2015 10:21

    Wyglądają apetycznie ,z chęcią je zrobię.

    Odpowiedz
  10. Jaworka  12 sierpnia 2015 21:30

    muszą smakować nieziemsko

    Odpowiedz
  11. efffciaa  25 marca 2016 14:42

    Ciekawy przepis , z pewnością smakował by mojemu mężowi – on jest zdecydowanym zwolennikiem whisky w każdej z możliwych postaci – a w połaczeniu z mięsem to już szczególnie .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany